A Sampdoria elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A Sampdoria elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

Az utóbbi napok híreire reagálva Eusebio Di Francesco kijelentette, holnap Edin Dzeko lesz a Roma középcsatára.

"Jelen pillanatban az összes játékos a rendelkezésemre áll még azok is, akiknek a nevei folyamatosan szerepelnek az újságokban, mint lehetséges távozók. Nagyon fontos meccs áll előttünk, nekem pedig az a feladatom, hogy a lehető legjobban fel kell készítenem a játékosaimat az előttük álló feladatra. Önök emlegethetik a fizikai, vagy a mentális felkészülést, de én elsősorban arról beszélek, hogy jobban fel kell készülni a meccsre. Jelenleg az a helyzet, hogy mindenki, aki a rendelkezésemre áll, az a Roma játékosa."

Úgy tűnik, mintha a Romának két arca lenne, milyen megoldást lehet erre találni?

"Ki kell értékelni a helyzetet. Az a csapat, amelyik képes volt hosszú ideig dominálni a meccseken, annak sokkal élesebbnek kell lennie az utolsó harmadban. Azt szeretnénk, ha olyan csapatunk lenne, amelyik képes olyan sebességre 90 percen keresztül, ami szinte lehetetlen. Szeretném kiemelni a kapusunk remek teljesítményét, aki előtt nagyon szép jövő áll, és akire nagy szükségünk van. De mindenképpen fizikai értékelést is csinálnom kell."

A Sampdoria remek formában van...

"Ezt az alapján jelentik ki, hogy látták az utolsó meccsüket, bár előtte kikaptak a Beneventotól, szóval nem biztos, hogy remek formában vannak. Nagyon pontos elképzeléseik vannak, és az is látszik, hogy nagyon jók támadásban. Nem tudom, hogy Quagliarella pályára fog-e lépni, de ez a csapat képes gondot okozni, ahogy mi is képesek vagyunk erre. A Marassiban sosem könnyű játszani."

Holnap Dzeko játszani fog?

"A ma rendelkezésemre álló információk szerint igen, de bizonyos mentális dolgokat még értékelnem kell. Még nem beszéltem vele, mert szeretném, ha csend lenne körülötte, mert nagyon sok most a pletyka vele kapcsolatban. Teljesen normális, hogy egy Roma játékosnak játszania kell, és ha Dzeko ma a Roma játékosa, akkor játszani fog."

Jobban van De Rossi?

"Nagyon kétséges a játéka, ma is megpróbálkozott a játékkal, de úgy tűnik, hogy nem fog tudni pályára lépni holnap."

Mit vesztene a csapat Dzeko eladásával?

"Azt tudom csak mondani, hogy olyan dologról kérdeznek, ami nincs. Nyilvánvaló, hogy bizonyos dolgokat ki kell értékelni. Két olyan játékosunk is van, akik képesek középcsatárként játszani, Defrel és Schick, de jelenleg Dzeko tölti be ezt a posztot. Aztán a klub meghoz bizonyos döntéseket, amikkel foglalkozni kell, és végül kereshetünk egy szélsőt, vagy középcsatárt, vagy mindkettőt."

Milyen hatással lehetnek ezek a pletykák a játékosokra? Mi a helyzet a többi sérülttel?

"Először is fizikai aspektusból közelíteném meg a dolgot. Nem vagyunk éppen a legoptimálisabb helyzetben, nagyon sok játékos messze a legjobb formájától, amit még a sérültek is tetéznek, így nem biztos, hogy a legidálisabb kezdőt tudom kiállítani. Mentális szempontból viszont bíznom kell a játékosok professzionizmusában, hiszen mindannyian profik vagyunk, nem kereshetünk kifogásokat."

Egyetért a klub döntéseivel?

"Kiválasztasz egy utat, és ha vannak olyan helyzetek, amikkel foglalkozni kell, akkor nem tehetem meg, hogy nem foglalkozom vele. Mondhatnám, hogy nem értem a dolgokat, és elmehetnék haza, de nem fogok megfutamodni. Azt választottam, hogy én leszek a Roma edzője, és ezt fogom csinálni a végsőkig, történjen bármi."

Mi az, amit nem sikerült átadni a csapatnak taktikai szempontból?

"Valami hiányzik. Az utolsó 10 percben állandóan túl messze kerülünk a labdától. Szerintem ez nem elsősorban mentális probléma, inkább fizikális, már amit a számok mutatnak. Akkor kaptunk gólokat, amikor átszerveztem a védelmünket. Néha az ember azt gondolja, hogy jó döntést hoz, aztán az élet nem ezt igazolja. Sajnos a padon nem volt olyan játékosom a középpályára, akivel képes lettem volna folytatni azt a játékot, amit addig játszottunk."

De Rossi helyén megint Strootman fog játszani?

"Edzéseken sokszor gyakoroltuk már vele ezt, és a legutóbbi meccsen is úgy játszott ott, hogy az nekem nagyon tetszett. Van még mit fejlődnie, de tetszett a játéka, és a jövőben akár újra megismétlődhet."

Dzeko és Emerson nélkül képes lehet a Roma a Sahtarral szemben továbbjutni a BL-ben?

"Erről majd február 1. után beszéljünk. Mi minden meccsen győzelemre játszunk, ezt megmutattuk már sokszor. Most az a feladat, hogy újra következetesek és egységesek legyünk, mint amit az Inter ellen már láthattak tőlünk. Láttam azt a lelkesedést, amivel már szembe lehet nézni az ukrán csapattal, ahol azokkal fogok harcba szállni, akik a rendelkezésemre állnak majd."

Forrás: romanews.eu

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Sampdoria, Serie A