A Napoli elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A Napoli elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A Roma vasárnap este a Stadio Diego Armando Maradonában lép pályára a Napoli vendégeként.

Nicolo Zaniolo lett az átigazolási időszak fő témája. Hogyan tudja most menedzselni a játékost, és mit gondol, miként alakul majd ez a történet? Lesz-e fegyelmi eljárás a viselkedése miatt?

"Ami ezt illeti, nem igazán tudom megmondani. Sajnos úgy tűnik, hogy igazam volt. Sajnos jelenleg úgy tűnik, hogy a dolgok ugyanabba az irányba haladnak, mint amit a Spezia elleni meccs után mondtam."

Miért mondja, hogy "sajnos"?

"Mert a játékos már egy hónapja minden nap elmondja, hogy távozni akar. Hogy egy példát mondjak, a Spezia elleni meccs után hétfőn mindenkinek szabadnapot adtam, és mindenkinek azt mondtam, hogy kedden fakultatív edzés lesz. Azt mondtam a játékosoknak: "Én és a többi edző itt leszünk Trigoriában, de ti dönthetitek el, hogy bejöttök-e vagy sem."

"Mindazok, akik La Speziában a kispadon ültek, edzettek kedden, ahogy azok is, akik játszottak - ilyen típusú játékosokat akarsz edzőként. Csapatjátékosokat, akik osztják a klub és a csapattársaik értékeit. Még azok a játékosok is, akik a kispadon ültek, úgy gondolkodnak, hogy "most nem játszom, de előbb-utóbb szüksége lesz rám a csapatnak". Ez az, amit a játékosoktól elvársz."

"Amikor egy játékos azt mondja, először a klubnak, de aztán a csapattársainak és az edzőjének is, hogy 'nem akarok a Romában játszani, nem akarom viselni a Roma mezét, nem akarom folytatni a játékot, nem akarok a csapat többi tagjával edzeni' ... akkor ezért mondom azt, hogy 'sajnos'."

"Volt ez a gyanúm, amikor azt mondtam, hogy szerintem Nicolo február 1-jén itt lesz, és sajnos úgy tűnik, hogy ez meg is történik. Ezen túlmenően, ha minden részletre kíváncsiak, ha tudni akarják, hogyan és miért történtek így a dolgok, akkor ne tőlem várják a válaszokat."

"Csak annyit mondok még egyszer, hogy Nicolo nem áll a csapat rendelkezésére, hogy a Napolira koncentrálunk, hogy én csak azokra koncentrálok, akik itt akarnak lenni és küzdeni ezért a klubért és ezekért a szurkolókért. És hogy Nicolo nem lesz része a 'Project Napoli'-nak, ha így akarjuk nevezni."

Mit vár holnap a Napolitól?

"Ugyanazt a Napolit, amelyet a szezon első napjától kezdve láttunk. Remélem, nem fognak félreérteni, de gratulálok a Napolinak a bajnoki címhez. Ez az övék, megnyerték, és megérdemlik. Ők a legerősebb csapat, jó edzőjük van, nagyszerű játékosaik vannak, nagyszerű üzletet csináltak a nyáron, és ragyogóan működnek együtt. Tizenkét pont az előnyük a második helyezett előtt, tizenhárom a bajnoki címre törő Interrel szemben. Ez nagy különbség."

"Az Inter, a Milan és más riválisok nem találták meg azt az állandóságot, hogy hét-nyolc meccset nyerjenek zsinórban. De vajon a Roma holnap a Napoli bajnoki címét fogja ünnepelni? Nem, mi oda fogunk menni, és megpróbálunk nyerni. Hogy a saját játékunkat játsszuk. De gratulálok nekik és Lucianónak, megnyerték a bajnoki címet, és megérdemelték."

Az itteni jövője még biztosított? A Bajnokok Ligáját érő helyezéshez van kötve?

"Értem a kérdését, de azt hiszem, ezt inkább a klubnak kellene megkérdeznie tőlem. Amikor fiatalabb voltam, és talán egy kicsit éretlenebb, akkor a sajtóban olyan dolgokat vitattam meg, amelyekről most úgy gondolom, hogy belső ügyek maradjanak."

"Az érettség segít abban, hogy az ember egy kicsit visszafogottabb legyen - nem akarom azt mondani, hogy etikusabb, de talán inkább csapatjátékos. Kevésbé egoista, kevésbé önző. Ezt a kérdést a klubnak kellene feltennie nekem, amikor úgy gondolják, hogy itt az ideje, hogy feltegyék nekem. De jelenleg nem tudok válaszolni."

Úgy tűnik, hogy az átigazolási időszak kevés változással zárul a csapatot illetően. Ha valami biztos, akkor az, hogy két játékossal kevesebb áll majd a rendelkezésére: Zaniolo és Rick Karsdorp. Gyengült így a csapat?

"Először is, adok egy ajándékot. Szeretném megköszönni a sok-sok embernek, akik boldog születésnapot kívántak nekem a héten - sok nagyon kedves ember, sok olyan ember, akit nem is ismerek... és még ajándékot is kaptam. Mindenkinek szeretném megköszönni, erre nem számítottam, és ez csodálatos volt."

"Szóval az én ajándékom a holnapi csapat: Rui Patricio a kapuban, Zalewski a jobb oldalon, Spinazzola a bal oldalon, a három szokásos középső védő [Mancini, Smalling, Ibanez], Kumbulla a padon. Cristante, Matic és Pellegrini is játszani fog, Dybala és Tammy Abraham is."

"Eldor Shomurodov távozásával egy játékosunk lesz igen. Ő egy nagyszerű srác, aki nagyon keményen dolgozott azért, hogy a Romában játszhasson, de nem sok játéklehetőséget kapott. Még mielőtt idejött volna, nem sokáig játszott Genovában. Szüksége van arra, hogy focizhasson."

"És ha ez a kölcsönadás jól megy, a következő hat hónapban, akkor azért, mert erre szüksége van, és ezt megérdemli. Egyikünk távozik, ami mindig egy kicsit szomorú, de neki játszania kell. Ha egy távozik, és senki sem jön, akkor egyértelműen eggyel csökkennek a lehetőségeink."

Akkor arra számít, hogy valami történni fog a piacon?

"Nem, a pénzügyi fair play helyzete mindenki számára sokkal világosabbá vált. Vannak korlátozások a Romára vonatkozóan. Eldor távozása egy fizetett kölcsön, a fizetésén spórolunk arra az időszakra, de ez nem fog nagyban befolyásolni az átigazolási üzleteket. Ezért nem várok semmit, csak arra számítok, hogy keményebb lesz a helyzet, mert megváltozott a versenyhelyzet."

"Most a szezon új szakaszába lépünk, heti három mérkőzéssel, az Olasz Kupával és az Európa Ligával. De a csapat csodálatos: barátságos, egységes. Az utolsó percig együtt fogunk küzdeni a szurkolókért, akik mindig is olyan jól támogattak minket."

Karsdorp ugyanabban a helyzetben van, mint Zaniolo?

"Karsdorp addig nem a keret tagja, ameddig csak akar. Nem sok kell ahhoz, hogy visszatérjen a csapatba. Jelenleg egy kisebb sérülése van, de a csapattal edz - az algarvei meccs óta a szokásos módon a csoport tagja."

"Ebben az esetben van egy ember, aki hazudott, aki megpróbálta bemocskolni az edző és a klub megítélését - egyikük sem érdemelte meg ezt. Hazugságokról beszélünk. Szóval, hogy újra opció legyen, az teljesen rajta múlik."

Hány olyan játékosa van a Napolinak, aki olyan jó, mint Paulo Dybala?

"Olyan szintű játékos, mint Dybala, nulla. Sok jó játékosuk van, sőt, nagyszerű játékosok. Elmondok egy történetet az egyik játékosukról, akit a Tottenhamhez akartam szerződtetni. Beszéltem vele. Tízmillióba került volna, a Tottenham ötöt ajánlott, aztán el tudott jutni 7-ig vagy 8-ig. Akkoriban a Tottenham nem tudott sokat költeni - ma már tudnak, de akkoriban nem."

"A srác nagyon akart jönni, beszéltem vele néhányszor FaceTime-on. A srác volt az a 'haszontalan', aki a védelemben játszik, Kim Min-jae. A Napolinak sok jó játékosa van, és nagyszerű csapat - de számomra nincs olyan jó játékosuk, mint Dybala."

Hogy van Georginio Wijnaldum? Vannak friss hírek?

"Az idő határozottan segít, még ha még mindig nem is edz a csapattal komolyabban. Tizenöt naponta átesik vizsgálatokon, hogy ellenőrizzük, mi a helyzet. Az idő telik, és egyre közelebb kerül ahhoz, hogy visszatérjen."

"Nem akarom megmondani, hogy mikor - lehetetlen megmondani, hogy mikor -, de talán még 10 napra van szüksége, hogy a csapattal legyen, két-három hétre, mielőtt készen állna néhány meccses bevetésre. Minden pozitív irányba halad, nem volt semmilyen visszaesés ebből a szempontból. Egyre keményebben dolgozik, hogy készen álljon."

Kérdezem én, hogy a Premier League egyik kiesőjelölt csapata hogyan tud ilyen ajánlatot tenni Zaniolóért, de az olasz bajnokok nem képesek erre. Miért van ekkora különbség?

"Minden a televíziós jogokra vezethető vissza. Amikor lejátsszák a Championship rájátszásának döntőjét, ami itt olyan, mint a Serie B, akkor azt a Wembleyben játsszák le az adott osztályban a harmadik és a hatodik helyezett csapatok között. Amikor ezt a mérkőzést játsszák, az a világ legjövedelmezőbb mérkőzése a győztes fél számára - még a Bajnokok Ligája-döntőnél is jövedelmezőbb. A győztes csapat felkerül a Premier League-be, és azonnal több pénzt kap, mint Európa bajnokai."

"Ez mindent elmond. Ez egy másik gazdasági valóság. Igaz, hogy a Premier League összes klubja - az egyéni ambíciókon és tulajdonosi viszonyokon túl - gazdagabb, mint az olaszországiak. Talán mondhatják, hogy a Juventusnak van olyan ereje, hogy felvegye velük a versenyt, de az összes többi olasz csapat számára ez nehéz."

A kézenfekvő kérdés tehát egy másik: Mourinho jövője csak ott, a Premier League-ben képzelhető el?

"Ezt nem tudom. Néhány angol újság írt erről, ahogy itt is néhányan, de nem igazán értettem. Egyesek azt írták, hogy 'a Premier League klubok akarják Josét', mások pedig azt, hogy 'José a Premier League-et akarja'."

"De José nem akar semmit, soha nem is akart semmit - én mindig is nyugodt és boldog voltam ott, ahol vagyok, és bármi történik, megtörténik. Én nem akarok semmit. Boldog vagyok, hogy napról napra élek."

"Amikor a klub úgy dönt, hogy itt az ideje, hogy beszéljenek velem a jövőről, akkor itt vagyok. Minden nap. Gyakorlatilag minden nap itt alszom. Alig megyek haza. De ezekről a dolgokról inkább nem beszélek most. Mint tudják, a Romára koncentrálok, és nem a jövőm miatt aggódom."

Beszélt Chris Smallinggal? Kérte, hogy maradjon a Románál? És akar-e egyáltalán itt maradni?

"Chris nagyon jól játszik, megmutatta, hogy a Romára koncentrál, és arra, hogy a lehető legjobb legyen. A helyzete még mindig a levegőben lóg. Soha nem beszéltem vele erről, ez egy személyes ügy, amit a klubbal folytatott tárgyalások során kell megoldania."

"Személyes meggyőződésem, hogy maradni akar. A klub tudja, hogy mennyire fontos és mennyire profi, különösen az elmúlt két szezonban, amely során minden meccsen játszott, és nem volt sérüléssel kapcsolatos problémája. Meggyőződésem, hogy sikerülhet megegyezni."

"Véleményem szerint ez egy olyan helyzet, amikor ő inkább "itt" van, mint "ott"; de mindkét félnek meg kell állapodnia. A Romának azért, mert szükségük van Chrisre, és Chrisnek azért, mert nem látok más helyet, ahol boldogabb lenne, mint itt.

"Úgy gondolom, hogy a végén jól fog zárulni ez a sztori."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Napoli, Serie A