A Lazio elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A Lazio elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

Játékosként már többször megtapasztalta, de edzőként az első római derbijére készül Eusebio Di Francesco.

Hogy van a három válogatott játékosa a csalódást keltő világbajnoki pótselejtező után, valamint mit gondol, befolyásolni fogja őket ez a kudarc a derbin?

"Ketten közülük rómaiak, szóval ők még motiváltabbak lesznek. Remélem, hogy sikerül mindenkinek túllépnie azon a meccsen, és hogy nem sikerült kiharcolni a kijutást. Szeretném látni rajtuk a versenyszellemet, az odaadást és a büszkeséget."

Hogy vannak a válogatottak úgy általánosságban, és mi a helyzet Schickkel, valamint Nainggolannal?

"A válogatottaktól visszatérő játékosok mindig valami kisebb bajjal jönnek vissza, de összességében kijelenthető, hogy jó formában vannak. Mindössze tegnap csatlakoztak a csapathoz, de kimondhatjuk, hogy elégedett vagyok. Holnap meglátjuk, hogy mi a helyzet Nainggolannal, és hogy elérhető lesz-e a derbire."

"Schick nem lesz a keret tagja, szépen, fokozatosan javul az állapota, de ahogy mondtam, jelezni fogja, ha képes visszatérni a csapathoz. Nem akarok kockáztatni semmilyen visszaesést."

Holnap világszerte figyelemmel követik majd a derbit, valamint a stadionba is rengeteg szurkolót várnak. Mit üzen nekik?

"Hiszek abban, hogy a sport összekovácsol, nem pedig szétválaszt, attól függetlenül, hogy ez a meccs éppen egy derbi, vagy nem, de persze remélem, hogy végül Róma nyer. Igazán megindító volt látni Olaszország szerte, ahogy a szurkolók megemlékeztek Gabriele Sandri halálának tizedik évfordulójára. Ez az, amiről a sport szól: remélem, hogy a holnapi nap a sportszerűség ünnepe lesz, és persze a Roma nyer majd."

Mennyire izgatott az első római derbije miatt?

"Nagyon izgatott leszek, mert számomra a derbi nem hasonlítható semmilyen másik mérkőzéshez, ez pedig most különösen igaz lesz, hiszen edzője vagyok a Romának. Nehéz lesz, mert a játékosok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy ők a pályán megmutathatják a sikeréhségüket és győzni akarásukat, míg az edzőknek egy kicsit más a helyzetük, ők rengeteg dologtól függnek."

"A valaha volt legkeményebb derbije lesz, de nagyon örülök annak, hogy a részese lehetek. Remek meccs lesz, mindkét csapat jó helyen áll a tabellán, és jó formában van."

Mitől kell tartania a Romának a Lazióval szemben?

"Nos, láthatják, hogy rengeteg csapatnak tudtak komoly gondokat okozni, és egy meccsel kevesebbet játszva is rengeteg pontot gyűjtöttek. Képesek a meccseket a saját ízlésük szerint alakítani. Ciro Immobile egy nagyon jó csatár, aki nagyon jól támadja az üres területeket. Még a válogatottban, ahol nem sok területe volt, ott is az egyik legveszélyesebb játékos volt. Nagyon oda kell majd figyelnünk rá, mert ő az egyik legveszélyesebb játékosuk, a Lazio fő fegyvere. A statisztikái lenyűgözőek."

Aleksandar Kolarov eléggé érdekes fogadtatásra számíthat. Hogy van most?

"Remekül. Az egyik nap beütöttem a lábamat, amire viccesen azt felelte: 'Én játszottam a Lazióban, nem te, mester!' Igen különleges meccs lesz ez számára, de olyan a karaktere, hogy biztos vagyok benne, a legjobbját tudja majd nyújtani."

Mennyit számít ezen a meccsen a tabellán elfoglalt helyezés?

"Ez is egy tényező, de én jobban szeretem a tabellát félretenni, és erre a meccsre úgy tekinteni, mint egy egyszeri, egy roppant fontos találkozóra. Úgy, ahogy a szurkolóink, ők is ezt teszik, ennek így kell lennie. Ez nem hasonlítható más meccsekhez. A három pontért fogunk játszani, de nagyon oda kell figyelnünk a taktikára is, mert a Laziónak nagyon veszélyesek a kontrái. A lényeg, hogy maradjunk hűek a saját játékunkhoz."

Schicknek hol vannak fájdalmai?

"Nincsenek fájdalmai. Van neki ez a rostdaganatja, amit próbál megszüntetni, mert az izmainak csúcsformában kell lenniük. Amikor ilyen típusú probléma áll fenn, akkor megvan annak a kockázata, hogy egy másik sérülést okoz. A doktorokkal egyetemben úgy döntöttünk, hogy csak akkor térhet vissza, ha teljesen meggyógyult, és ha készen áll. Senki nem gyógyul ugyanúgy."

"Kértem őt és az orvosi stábot is, hogy jelezzék, ha újra remek kondícióban lesz. Bár néha szokott velünk edzeni, de nem labdás edzéseken, viszont azt akarom, hogy tényleg csak optimális állapotban térjen vissza."

Mit gondol, mi a következő lépés az olasz futball számára? Hogy vannak azok a játékosok, akik elbukták a pótselejtezőt?

"Szeretném, ha elindítanánk a tartalék csapatokat. Ha szeretnénk a fiatalokat fejleszteni anélkül, hogy a rengeteg külföldi játékos miatt kifogásokat keresnénk, az a legfontosabb, hogy a lehető legjobb munkát végezzük velük, megbizonyosodjunk arról, hogy átfogó képzést kapnak a fizikai felkészítést, és a személyiségfejlesztést illetően. Ehhez viszont szükség van a megfelelő alapokra, ezt követően lehet csak őket felvinni az első csapathoz."

"Ennek része kellene legyen a folyamatnak, nem szabadna folyton csak kölcsönadni őket mindenfelé. Amennyiben egy játékos képes játszani a tartalék csapatban, úgy képes lesz egyet feljebb lépni is. Ami a játékosaimat illeti, a futballban az a szép, hogy a következő meccs mindig megadja az alkalmat arra, hogy felállj, és remélem, ez most is sikerülni fog, és nyerünk. Én csak motiválom őket azért, hogy jó legyen a Romának, a játékosok pedig alig várják, hogy bizonyítsanak."

Aláírna egy döntetlent?

"Sosem tenném. Nem jó ez a hozzáállás. Én ilyet sosem fogok mondani a csapatomnak, innentől a mentalitásuk nem lenne versenyképes. Biztosíthatok mindenkit afelől, hogy a csapat hozzáállása most sem fog változni. Sosem fogok olyat kérni a játékosoktól, hogy játszanak döntetlenre. A Chelsea elleni londoni meccs után azt mondtuk, remek eredmény a döntetlen, de mi győzni akartunk. Amikor megpróbálsz felépíteni egy fajta mentalitást, akkor azt kell közvetítened minden alkalommal."

Mindig csak azokat a játékosokat játszatja, akik 100%-os állapotban vannak fizikálisan. Holnapra Nainggolan elérheti a 100-at, vagy akár előfordulhat az is, hogy egy 80%-os állapotban lévő játékost küld pályára?

"Sok játékossal szemben ő még 80%-os állapotban is igen hatékony tud lenni. Meglátjuk majd, de ha már 90%-os lesz az állapota, akkor számítani fogok rá. Remélem, hogy holnap jó híreket kapok majd, mert szeretném pályára küldeni."

A derbi különleges meccs. Mit adna egy győzelemért?

"Mindent megteszek annak érdekében, hogy nyerjen a csapatom. Mindent beleadunk, amit csak tudunk, ezt kell tennünk a szurkolóinkért is, akik csodálatosan támogatnak bennünket. Tényleg nagyon fontos, hogy visszatértek a szurkolók a stadionba, és nem akarom őket elengedni."

Az emberek elég gyakran hasonlítják össze önt Simone Inzaghival. Mi a közös önökben?

"Fiatalabb nálam, és a pályafutásunk is különböző. Nemrég azért dicsértem, ahogy sikerült összefognia a csapatát, ahogy megbirkózott a körülményekkel, és ahogy belelát a játékosai fejébe. Van néhány hasonlóság. A futballunk teljesen más, de a motiválásunk, és a csapataink irányítása, kezelése hasonló."

Kit választana következő olasz szövetségi kapitánynak?

"Nekem nincs preferenciám. Én csak azt akarom látni, hogy alkalmaznak bizonyos munkamódszereket, ami viszont túlmutat az edző szerepén. Új célokra, és teljesen új infrastruktúrára van szükség. Számos edző van Olaszországban, szóval nem mondanék egyetlen nevet. Carlo Ancelottit mondani könnyű, hiszen hatalmas tapasztalattal rendelkezik, nagy név a szakmában, ami már önmagában garancia. Én kedvelem Ancelottit, viszont nem akarom, hogy az egészből politikai kérdést csináljanak, de az biztos, hogy időre lesz szükség most."

Ön lemondott volna?

"Ez csak olaj a tűzre, erre semmi szükség. Én most csak a derbivel foglalkozom, arra koncentrálok. Mindannyian a saját sorsunk kovácsai vagyunk, felelőssek vagyunk a döntéseinkért, de ezeket a dolgokat elsőkézből kell megtapasztalni. Talán lemondtam volna, de sokkal jobban érdekelne, hogy pontosan mik voltak a tervek és a javaslatok."

Amennyiben Nainggolan nem lesz bevethető, az kihatással lesz a támadó szekcióra?

"A Nainggolannal kapcsolatos döntés nincs ráhatással más játékosra, vagy arra, hogy mit csinálok majd támadásban."

Technikai szinten melyik csapat jobb, a Roma, vagy a Lazio?

"Szerintem mindkét csapat megérdemelten van ott, ahol. Mindenki azt mondja, hogy mi vagyunk a jobbak, de szerintem a Lazio nem túl sok hibát követett el az utóbbi években a fiatal játékosokat és az új igazolásokat illetően. Nagyon jó munkát végeztek a háttérben, számos remek döntést hoztak. Vegyük például Milinkovic-Savicot. Vagy ott van Immobile. Mindig a megfelelő játéksot vették meg, és pótolták a távozókat. Szerintem a két csapat hasonló szinten van, ezt a statisztikák is alátámasztják."

Mi a véleménye arról, amit Bruno Conti mondott, hogy visszahozta a római mentalitást Rómába? Luciano Spalletti gyakran beszélt a római stílus felépítéséről. Ez hogy áll?

"A római stílust felülről lefelé építik. A klub igyekszik megfelelő dolgokat csinálni. Büszkeséggel töltött el, amiket Bruno Conti mondott rólam. Ilyenkor érzem, hogy fontos része vagyok egy klubnak, a Romának. Szeretném átadni a csapatnak a szerelmet, a lelkesedést, és mindent, ami a klub körül van."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Lazio, Serie A