A Juventus elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A Juventus elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

Holnap este a Roma a Juventust fogadja az utolsó előtti fordulóban.

Mennyire fontos a holnapi meccs?

"Nehéz, és számunkra roppant fontos meccs lesz a holnapi amiatt is, mert még van egy jelentős célunk, amit el akarunk érni. Mindenképpen szeretnénk megtartani a harmadik helyet."

A holnapi lesz a Roma kispadján az 50. mérkőzése egy hosszú és nehéz szezonban.

"Remélem, hogy még nagyon sok meccsen lehetek ennek a csapatnak az edzője. Ez egy kis mérföldkő, és ahogy mindig mondtam, én nem ülök a babérjaimon. Bízom benne, hogy a jövőbeli meccseim sokkal jobbak lesznek az eddigieknél."

Miben kell fejlődnie a Romának, hogy csökkenjen a két csapat közti különbség?

"Nagyon sok munka vár ránk, és arra kell építkeznünk, amit eddig elértünk és tettünk. A Juvénak nagyon jó edzője van Massimiliano Allegri személyében, és a csapat győztes mentalitással rendelkezik, már szinte szokássá vált az, hogy nyernek. Az elmúlt években a Roma mindig ott volt mögöttük, de nem könnyű megtalálni a Juve ellenszerét. Bizonyos területeken javítanunk kell, és még ránk fér az erősítés. Léptünk valamennyit előre. Szerintem a Juventud abból a szempontból példaértékű, ahogy a kevésbé fontos meccseket kezeli: ugyanaz a hozzáállásuk."

Jesus, Strootman és Ünder játszik holnap?

"Kettő a háromból játszani fog. Az biztos, hogy Dzeko, Alisson, Florenzi, Kolarov, De Rossi és El Shaarawy játszani fog, a többiekkel kapcsolatban holnap döntök."

Meg tudja magyarázni, hogy mi a különbség a BL-ben nyújtott teljesítmény, és a bajnokságban, különösen a közvetlen riválisokkal szemben látott játék között?

"Otthon túl sok meccset vesztettünk el. El kell érnünk, hogy az Olimpico újra bevehetetlen erőd legyen. A Juve legtöbb győzelme a hazai formájukon alapszik. Remélem, hogy ebben a tekintetben tudunk fejlődni, mert idegenben elég jól teljesítettünk."

A harmadik hely megszerzése a klub alapvető célja?

"Ezt mondom már egy ideje. A célunk a BL-t érő helyek egyikének a megszerzése volt, a harmadik hely elérése ésszerű lenne. Ez az, amit én és a csapat is szeretnénk."

A holnapi meccs lehetőség lesz arra, hogy üzenetet küldjön a következő szezonra?

"Minden relatív, de ez sokkal inkább saját magunkról és a mentalitásunkról szól. A Juventus is felkészült a találkozóra, de talán kicsit nyugodtabbak lehetnek, mert nagyjából már megnyerték a bajnoki címet. Tavaly hasonló körülmények között jöttek Rómába, és vesztettek."

"Ha jól emlékszem, akkor már nem volt meg ugyanaz a határozottság, ami jellemezte őket, mert más célokért küzdöttek."

Lesz beleszólása az átigazolási piacba?

"Én az edző vagyok, nem én felelek az átigazolásokért. Nagyon korai még erről beszélni, ráadásul egy igen komoly meccs áll pont előttünk. A fő célunk, hogy bejussunk a Bajnokok Ligájába. Amúgy sem beszéltem erről a klubbal. Persze az edző véleménye is fontos, hiszen ők azok, akik tudják, hogy kit szeretnének a játékos mentalitása, és a játékstílus alapján."

Kevésbé van már akkora rivalizálás a két klub között ahhoz képest, mint amikor még játékos volt?

"A mérkőzés körüli légkör más, de az nem változott, hogy amikor a pályán vagy, akkor nincsenek barátok, csapattársak, vagy testvérek. Ez a gondolkodásmód, tisztelni kell a másikat, de amikor a pályán vagy, mindent be kell vetned, hogy legyőzd az ellenfeled."

Mindössze 1 pontra van szükség a biztos BL-induláshoz, ehhez képest az üzenet az lesz, hogy 6 pontot kell gyűjteni?

"Ez a célunk, de mi a pályán fogunk üzenni. Az egyik üzenetünk az, hogy jól akarjuk befejezni a szezont, és a lehető legtöbb pontot akarjuk gyűjteni. Megpróbáljuk mind a 6-ot, hiszen ez a helyes hozzáállás, mi pedig ezt akarjuk."

Egy szezont követően mit gondol, csökkent a különbség a két csapat között?

"A bajnokságban időre volt szükségünk. A BL-ben az eredményességet nézve jobban szerepeltünk. Léptünk előre, de hosszú még az út ahhoz, ha azt szeretnénk, hogy hasonló legyen a mentalitásunk. Ők sosem adják fel, ahogy a Real Madrid ellen is láthattuk, vagy akár a bajnokságban."

Mi a véleménye arról, hogy jövőre indíthatnak a klubok B csapatot is?

"Én maximálisan támogatom az ötletet. Ez a nagy csapatoknak hatalmas előny lesz, hiszen a fiataloknak lesz lehetőségük fejlődni, de ez nem minden. Ebből a Serie C is profitál majd, hiszen így mi elmegyünk és a saját csapatunk mellett megnézzük az ellenfelet is. Ez remek lehetőség az alacsonyabb osztály számára, hogy megmutassa magát. Persze arra oda kell figyelni, hogy ezek a szabályok ne okozzanak kárt a többi C-s és Serie B-s csapatnak. Szeretem az innovatív lépéseket, ez a rendszer pedig láthatóan működik Spanyolországban, ahol ez a lehetőség hozzásegítette a fiatalokat ahhoz, hogy odakerüljenek az első csapathoz."

Luciano Spalletti és Rudi Garcia is azt mondta, hogy lehetetlenség volt csökkenteni a különbséget a Juventusszal szemben. Mit gondol erről, amikor az átigazolások kerülnek szóba?

"Ezzel nem én, a klub foglalkozik. Nekünk az a célunk, hogy jobban szerepeljünk, és megmutattuk, hogy erre képesek is vagyunk. Először most vissza kell jutnunk a BL-be, aztán lehet megmutatni, hogy tudunk még ennél is jobbak lenni. Teljesen természetes, hogy szeretnéd fejleszteni a csapatodat, mi pedig együtt szeretnénk elérni a céljainkat."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Juventus, Serie A