A Juventus elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A Juventus elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

Eusebio Di Francesco szerint a Juventus mindenképpen követendő példa, de a Roma a saját útját akarja járni.

A Roma még sosem szerzett pontot a Juventus új stadionjában. Hogyan készül erre a kihívásra?

"Először is szeretném megragadni az alkalmat, és mindenkinek boldog karácsonyt kívánok. Azzal a tudattal készülünk a meccsre, hogy tudjuk, komoly mérkőzés vár ránk. Nem azt mondom, hogy döntő, de mentális és pszichológiai szempontból meghatározó. A csapatnak mindenképpen törekednie kell a jó eredmény elérésére, mert nem hagyhatjuk, hogy megváltozzon a Romának az az identitása, ami eddig kialakult."

Massimiliano Allegri szerint a Roma az egyik fő kihívója a Juventusnak a bajnoki címért folytatott versenyben. Mit gondol a Juve edzőjének véleményéről?

"Ő azt mondta, hogy a Roma az egyike a bajnoki címre esélyes csapatoknak. Köszönöm, mert ez elismerés, és úgy gondolja, hogy erősek vagyunk. Ő igazán tudja, hogyan kell nyerni, és nagyon precízen feltérképezi az ellenfél csapatait. Számos komoly statisztikát említett meg Alissonnal, és a védekezésünkkel kapcsolatban, amit remélek, hogy holnap meg is tudunk neki erősíteni. Én is csak dicsérni tudom őt, mert ő egy abszolút top edző."

Melyik Juventus játékost látná szívesen a Romában?

"A Juvénak van pár nagyon jó játékosa. Szerintem Higuain az egyik, aki a kapu előtt könyörtelen, aztán ott van Dybala, aki szerintem kivételes játékos. Viszont én Mandzukicot választanám, aki képes teljesen szétzúzni egy védekező csapatot a maga lenyűgöző fizikai képességeivel."

Mi a helyzet Edin Dzekoval és Patrik Schickkel?

"Edin nagyon szeretne gólt szerezni, mert már egy ideje nem sikerült neki. Beszélgettünk erről, de tényleg csak pozitívan. Nagyon szeretne segíteni a csapatnak, de nem akarja, hogy az egész átmenjen egy görcsös akarásba. Mindene megvan ahhoz, hogy újra gólokat szerezzen."

"Az ilyen típusú meccseken Higuain és Dzeko sorsdöntő lehet a végeredmény szempontjából. Schick folyamatosan javul, de még sok játékidőre van szüksége. A gólok egyértelműen segíteni fognak neki pszichológiai szempontból."

Mit szeretne a Roma Torinóban elérni?

"Erre inkább a meccs után válaszolnék. Nyilvánvaló, hogy nem kikapcsolódni megyünk oda, ez meg sem fordul a fejünkben. Az eredmény rengeteg dolgot fog befolyásolni, mint ahogy történt az Olasz Kupa kiesést követően is, ami hirtelen megváltoztatta az emberek gondolkodását. Egy esetleges jó eredmény hatalmas lökést adhatna a csapatnak."

A csapat teljesítménye mintha egy kicsit visszaesett volna...

"Hallottam és olvastam néhány teljesen abszurd dolgot a teljesítményünkkel kapcsolatban. Amennyiben egy teljesítményt csak a végeredmény alapján ítélnek meg, akkor tegyék. Olvastam, hogy a csapatunk a negyedik legkevesebbet futó együttes a bajnokságban. Nem az számít, hogy mennyit és milyen messze fut egy csapat, hanem azoknak a mozgásoknak a minősége fontos. Máskülönben olyanokat választanánk, aki képes meccsenként 13 km-t lefutni, és mellette ő lenne a meccs legjobbja. Inkább a kapu előtt hiányzik valami, de nem mondhatja azt senki, hogy a Torino lefutott volna bennünket a múltkori meccsen."

"Bizonyos pontrúgásoknál túlságosan naívak voltunk, azok voltak hatással ránk, de a játék kialakítása, és a helyzetek tekintetében jobbak voltunk a Torinónál és a Cagliarinál is. Az eredmény nem ezt mutatja, de vissza kell térnünk a helyes útra. Ez csak rajtunk múlik, és rajtam, mint edzőn, hogy nem rúgtunk mostanában gólokat. Én csak egy utat ismerek a fejlődésre: tényekkel kell bizonyítani a pályán. Fizikálisan fejlődünk, és reméljük, hogy az eredményesség tekintetében is emelni tudunk a lécen."

Amennyiben büntetőhöz jut holnap a Roma, ki végzi majd el? Perotti, vagy Dzeko?

"Daniele De Rossi! Nem, a végrehajtót mindig előre eldöntjük, és sem Perotti, sem Dzeko nem volt a Torino elleni kezdőben jelölve. Amikor egy játékos önként jelentkezik az elvégzésre, akkor nem változtathatja meg a döntését, és nem lehet félreértés, vagy veszekedés belőle. Holnap fogom kiválasztani a végrehajtót, meglátjuk ki lesz az. Nem szeretnék a kapusuknak plusz információt adni ezzel, hiszen már így is elég jól ismeri a Romát."

Amennyiben Mandzukic játszik holnap, közte és Florenzi között számíthatunk a legfontosabb összecsapásra?

"Mandzukic fizikai tulajdonsága mindig hatással van a mérkőzésre. Nagyszerűen képes a szélről erővel és megfelelő technikával behúzni középre, de Florenzi technikai adottságainak hála, mi is tudjuk őt támadni."

Az elmúlt 10 évben mindig a legkevesebb gólt kapó csapat nyerte a bajnokságot. Ehhez elég csak ezt a sorozatot fenntartania a Romának?

"A Juventus nagyon sok meccset nyert meg 1:0-ra. Javulnunk kell a kapu előtt, ez elkerülhetetlen. Amikor rengeteget rúgsz kapura, de alig szerzel gólt, akkor ezen javítani kell. De pozitív akarok lenni, mert fejlődni fogunk. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a tulajdonságaink előtérbe kerüljenek, és ezzel javuljon a támadásunk."

Az Olasz Kupa kudarc után a holnapi meccs még nagyobb jelentőséggel bír?

"Úgy léptünk pályára szerdán, hogy tovább akartunk jutni, és ez független volt minden döntéstől, amit én egyedül hoztam meg, ami csak az én felelősségem. Szeretném újrajátszani azt a meccset, hogy lássam, mit rontottunk el pontosan. A kapu előtt továbbra is gyenge teljesítményt nyújtottunk, ami a kiesésünk egyik oka volt."

"Most két célunk van: amilyen sokáig csak lehet, szeretnénk a Serie A-ban versenyben lenni az élmezőnyben, valamint a lehető legtovább jutni a BL-ben. Azt kérték tőlem, hogy kérjek bocsánatot a kupakudarc miatt, de ezt csak akkor tehetik meg, ha nem volt akarás, odaadás, harcosság, bármi, amit számon lehetne kérni a csapatomon. Másnap a balszerencséről beszéltem, de nem a helyes szót használtam; csalódott voltam, hogy nem sikerült túljutnunk a Torinón. Fejlődnünk kell, és azért vagyunk itt, hogy besöpörjük a lehető legmagasabb elismerést."

Pályára lépett 1998-ban a Juventus-Roma mérkőzésen, majd csere volt a 2001-es, 2:2-re végződött találkozón, amivel a Roma végül bebiztosította a bajnoki címét. Mit jelent a Juventus ellen játszani?

"Ez mindig egy igen érdekes párharc, ilyen volt a 2:2-es is, ahol már 2:0-ra vezetett az ellenfél. Nakata szépített, és az egész meccsre úgy emlékszem, mintha nyertünk volna. Remélem, hogy holnap hasonló szenzációt élhetünk majd át, még akkor is, ha az a meccs a bajnokság sokkal fontosabb szakaszában volt. A Roma jó pár éve nem ért el sikert Torinóban, és mostanában még a réginél is nehezebb ott játszani."

A Sampdoria elleni vereség óta a Juventus védelme bevehetetlenné vált. Láthatjuk esetleg holnap a Schick-Dzeko párost?

"Nem fogom elmondani a kezdőt, mert nem szeretnék semmilyen előnyt adni az ellenfélnek. Schicknek még mindig meg kell mutatni azt, hogy ténylegesen mire is képes. Az emberek azt mondják, hogy Dybala még mindig fejlődik, ezért nem szabad ítélkezdni felette, míg Schicket már mint egy teljesen kész játékost vesznek figyelembe. Itt a különbség a két környezet között. Nem szabad egy meccs alapján ítélkezni egy játékosról. Én azt mondom, hogy ő nem csak technikailag, de fizikálisan is nagyon tehetséges. Hagyjuk megérni, és addig fejlődni, ameddig a képességei engedik."

Valóban úgy érzi, ahhoz, hogy sikeres legyen, valami másra van szükség, mint ami itt van?

"Bármi történik a játékosok fejében, az nem érdekel. Amikor játékosként a Romát választottam, azt az itt lévő emberek miatt tettem. Volt lehetőségem a Juventushoz is menni, de én a Romához igazoltam. A Juventus remek klub, de számomra a Romával lenne fantasztikus nyerni valamit."

"Nem érdekel, hogy mások mit gondolnak, én csak azt akarom mondani, ami az én fejemben van. Szeretném megváltoztatni az itteni mentalitást, ahol az emberek túl gyorsan vonnak le következtetéseket, és ezzel a környezetet túl rugalmassá teszik, nagyon gyorsan csak a hibákat veszik észre az emberek. Nagyon sokat kell még ebben fejlődnünk."

"A Juventus mindenképpen követendő példa annak tekintetében, hogyan váljunk nagy klubbá, de jó lenne ezt itt megtenni, ahol süt a nap, és csodálatosak a szurkolók."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Juventus, Serie A