A Fiorentina elleni meccs sajtótájékoztatója

A Fiorentina elleni meccs sajtótájékoztatója

A holnap 15 órakor kezdődő mérkőzés előtt Eusebio Di Francesco válaszolt az újságírók kérdéseire.

Melyik területen fejlődött a Roma a legtöbbet az utóbbi meccseken, és hol vannak még hiányosságok?

"A csapat nagyon szilárd, és szeretném, ha ez így is maradna. Az emberek aggódtak amiatt, hogy az utóbbi meccseken nem szereztünk elég gólt, aztán a Chelsea ellen lőttünk hármat. Folytassuk azt, amit csinálunk, hátul pedig legyünk a lehető legszűkebbek. Kár, hogy újabb válogatott szünet következik, mert szerettem volna mindenkivel folytatni tovább a munkát. Elégedett vagyok jelenleg, de meglátjuk mi lesz holnap, mert elég nehéz meccs vár ránk."

Firenzében mindig nehéz játszani. Hogyan lehet a lelkesedést megtartani a Chelsea elleni meccs után?

"Az olyan győzelmek jót tesznek a hitünknek, de nem szabad könnyelműsködni, vagy azt gondolni magunkról, hogy világverő csapatun van, ez az, amit nagyon gyorsan szeretnék mindenkivel felismertetni. Azt akarom, hogy holnap ugyanazzal a határozottsággal, és ugyanúgy fogcsikorgatva játszon a csapat, ahogy tette azt kedden."

Amennyiben De Rossi holnap nem kezd, úgy Alessandro Florenzi ebben a szezonban először viseli majd a csapatkapitányi karszalagot. Javier Zanetti azt nyilatkozta róla, hogy önmagát látja Florenziben.

"Ahhoz, hogy ő legyen a csapatkapitány az kell, hogy De Rossi ne lépjen pályára. Meglátjuk holnap. Ami engem illet, szerintem Zanetti és Florenzi nem hasonlítanak egymásra, mint játékosok, viszont a személyiségük igen: mindkettőben hatalmas a győzni akarás, valamint nagyon erős a kötődésük."

Nemrég Monchi azt nyilatkozta, hogy a Romának nem szabadna félnie attól, hogy a Scudetto megnyeréséről beszél.

"Igaza van. Mindenképpen ki kell jelölnünk a céljainkat, amiket nem adhatunk alább, a legmagasabbnak kell lennie. Elég korai most bármiről is beszélni, de ott vagyunk az élmezőnyben úgy, hogy egy meccsel kevesebbet játszottunk. Holnap pedig meg kell próbálnunk megnyerni egy igen kemény meccset."

A Chelea meccs után De Rossi azt nyilatkozta, hogy amióta te vagy az edző, a Roma teljesen más felfogásban készül az ilyen meccsekre. Ezt mentálisan, vagy taktikailag volt nehezebb elérni?

"A legfontosabb, hogy a gondolataid, ötleteid eljussanak a játékosokhoz, és meg kell nekik mutatni a bizonyos játékstílus előnyeit. A Napoli elleni meccsből nagyon sokat tanultunk. Amikor nagyszerű csapatokkal játszol, akkor minél távolabb tartod őket a saját kapudtól, annál jobb. Sajnos ez azzal jár, hogy az ellenfelednek is esélyt adsz, ahogy a Chelsea elleni meccsen is történt, de szeretnénk mindig az ellenfé térfelén lenni. Nagyon sok gyakorlás kell ahhoz, hogy megtanuljuk ezeket a mozgásokat."

Volt valaha is esélyed a Fiorentina kispadjára?

"Igen, régebben, és az nagy megtiszteltetés volt, de ez már a múlt. Most nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Mind játékosként, mind edzőként a Romát választottam annak minden előnyével, és hátrányával. Szeretek itt lenni."

Az emberek azt mondják, hogy a Roma csak Edin Dzekón keresztül tud gólt szerezni. Viszont most ő kicsit kevesebbszer talál be, miközben a Roma továbbra is nyeri a meccseket. Ez most jó, vagy Dzeko fáradt el?

"Az egy kitűnő jel, ha Dzeko nem rúg gólt, de mi még mindig nyerjük a meccseinket. Viszont én elégedett vagyok Edinnek a csapatért nyújtott teljesítményével. Hamarosan jönnek majd a gólok is újra, talán éppen holnap. Az ő játéka nagyon fontos. Alapvető fontosságú az, ahogy ő harcol az ellenféllel."

A holnapi meccsre kevesebb változtatást fogsz végezni az elmúlt meccshez képest?

"Nem tudom, ez is olyan dolog, amire figyelni kell, mert néha bizonyos szükségleteket számításba kell venni. A Chelsea meccs nagyon fárasztó volt, ezért mérlegelni fogom a lehetőségeimet, és biztosan fogok néhány helyen változtatni."

Várható volt El Shaarawytól ilyen javulás?

"Amikor az Inter ellen a jobb oldalon játszattam, akkor nem tudott ott játszani. A Chelsea ellen lőtt két gólt, és fantasztikus teljesítményt nyújtott. Amikor egy játékos megérik, akkor képes lesz az edző utasításait végrehajtani a gyakorlatban, és egyből érezhető lesz a jelenléte labdabirtoklás közben, és azon kívül is. Nagyon örülök a teljesítményének, de ő még ennél is többre képes. Örülök, de többet várok tőle."

Kosztasz Manolasz kihagyja a válogatott következő mérkőzését egy olyan sárga lap miatt, amit sokan szándékosnak tartanak, miközben a Lazio ultrái viszont újra beléphetnek majd a Curva Sudba. Nem gondolod, hogy Olaszország kicsit elmarad a fair-play szellemét tekintve?

"Vannak olyan hivatalos testületek, akiknek a feladatuk az, hogy ezeket a dolgokat megítéljék. Nem láttam Manolasz lapját, bár a régi időkben - ami mindenki szerint jobb volt - ezek mentek folyton. Hosszú utat tettünk meg, és most már jobb a futballkultúránk, de van még hová fejlődni."

De Rossi és Strootman mindenkinél többet futott a Chelsea ellen. Őket pihentetni fogod?

"Ez nem jelent semmit, sőt, inkább azt mutatja, hogy mennyire fittek. A középpályásoknak eleget kell futniuk, különben nem lennének középpályások."

"Itt szeretném megjegyezni, hogy Emerson a szezonban most először a keret tagja lesz a meccs napján. Nagyon örülünk ennek. Elvégezte a teljes rehabilitációt, most pedig készen áll, hogy leüljön a kispadra. Nagyon elégedett vagyok."

Kimondhatjuk, hogy El Shaarawy, Dzeko, és Perotti a három kezdőjátékosod elől?

"Nem, a meccstől függően változtatni fogunk. Edin biztosan játszik, de a többi poszttal kapcsolatban később döntök. Sokkal több figyelmet fordítunk a pihenésre a Chelsea elleni meccs óta, mint a kemény munkára. A másik két poszt még nincs kijelölve."

Belgium szövetségi kapitánya újra behívta a keretbe Nainggolant, de kijelentette, hogy nála ő a 10-es játékos. Mit gondolsz erről?

"Nem tudom, hogy a 10-es mit jelent. Odaadnám neki a 10-es mezt, ha 1-11-ig számozott mezekben játszanánk, de minden edzőnek megvan a saját nézete. Nainggolan most nem szerez annyi gólt, mint tavaly, de lehetőségei ennek ellenére vannak. Megint elkezd majd gólokat rúgni és úgy játszani, mint egy 10-es. Én elégedett vagyok azzal, hogy meghívták a válogatotthoz, de engem most csak a Fiorentina elleni meccs érdekel, ahol ha játszani fog, akkor a legmagasabb szintű teljesítményt kell nyújtania."

 

A Fiorentina elleni keret:

Alisson, Lobont, Skorupski; Juan Jesus, Kolarov, Moreno, Fazio, Emerson Palmieri, Manolas, Castan; Nainggolan, Strootman, Pellegrini, De Rossi, Gonalons, Florenzi, Gerson; Perotti, Dzeko, Under, Defrel, El Shaarawy

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, Fiorentina, Serie A