A CSZKA elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A CSZKA elleni mérkőzés sajtótájékoztatója

A Roma holnap este az orosz CSZKA Moszkva együttesét fogadja a Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában.

A SPAL elleni meccs után miként készült a csapat a holnapi találkozóra?

"A szombati meccsen jól kezdtünk, látszott a csapaton, hogy nyerni szeretett volna, csak sajnos az utolsó labdaérintések pontatlanok voltak, és végül a második félidőben teljesen elveszítettük a fejünket. Fontos, hogy mentálisan újraépítsünk dolgokat."

Mivel magyarázhatóak ezek a hullámvölgyek, amik most a Romát jellemzik?

"Ez az, ami engem is mindennél jobban zavar most. Szeretnék újra olyan pozitív helyzetbe kerülni, ahol a játékunk következetes, és állandó. A második félidei játékunk kiábrándító volt. Sajnos gyakran előfordul, hogy ha nehézre fordulnak a dolgok, akkor elveszítjük a fókuszt. Ha szeretnénk előrébb jutni, akkor túl kell tudni lendülni a nehéz pillanatokon, és arra koncentrálni, amivel képesek vagyunk megnyerni a meccset."

"Az első félidőben megmutattuk, hogy jobb csapat vagyunk a SPAL-nál, és ezt az előnyt ki kellett volna használni. De amint hátrányba kerültünk, már nem tudtunk visszajönni a meccsbe."

Milyen De Rossi, Kolarov és Schick állapota?

"Talán mindannyian rendben lesznek. A mai edzés után tudok egyértelmű választ adni De Rossival és Kolarovval kapcsolatban, és amennyiben mindketten egészségesek, úgy ott lesznek a keretben. Schicknek be van gyulladva az izma, de tegnap még edzett, és igaz még némi diszkomfort érzése van, de holnapra a rendelkezésemre fog állni."

Milyen a hangulat az öltözőben a vereség óta? Hogy van Dzeko?

"Nyilvánvaló, hogy egy SPAL elleni vereség után nem lehetünk boldogok. Abból a szempontból szerencsénk van, hogy holnap fontos meccs vár ránk, ahol mindenképpen vissza kell térnünk a győztes útra. Nincs idő a szövegelésre, újra meg kell találnunk önmagunkat, azt a sikeréhséget, ami az elmúlt meccs előtt jellemzett bennünket. Edin továbbra is az egyik legfontosabb játékosunk, és a szurkolóknak is támogatniuk kell. Szükségünk van a támogatásukra és a szeretetükre, amihez nekünk viszont olyan hozzáállást és teljesítményt kell nyújtanunk, hogy képesek legyünk magunk mögé állítani őket."

A 4-2-3-1 a legjobb formáció az egész szezonra, vagy csak most?

"Főként ezt használtam, csak egy kicsit összekevertem. Mind a 4-3-3 és a 4-2-3-1 nagyon dinamikus felállás, ami megköveteli a játékosoktól a háromszögezést mind támadásban, mind védekezésben. Jelen pillanatban eezt a felállást akarom használni annak érdekében, hogy a legtöbbet tudjam kihozni a játékosaim képességeiből."

Miért van az, hogy tavalyhoz képest sokkal többször kap ki a csapat?

"Ez is olyasmi, amin sokat gondolkodom, mert ez nem lehet véletlen. Bizonyos területeken fejlődnünk kell. Az egész meccsen koncentráltnak kell maradnunk."

Elvesztette volna a csapat a személyiségét?

"Sokat lehet még fejlődni ebben is. Amikor a védelemről beszélünk, akkor nem csak a hátsó négyesről van szó, hanem mind a 11 játékosról. Meg kell róla bizonyosodnunk, hogy bizonyos tulajdonságok a felszínre jöjjenek, és az az én felelősségem, hogy ezt kihozzam a játékosokból. Nyilvánvaló, hogy az egyensúlyt meg kell tartanunk, mert sajnos az utóbbi időben ez is hiányzott, ezért is kaptunk a szokásosnál több gólt."

Nem lehet, hogy túl sok fiatal játszott a SPAL ellen?

"A sérülések is hozzájárultak ahhoz, hogy sok fiatalt játszattam. Coricot is azért küldtem a pályára, hogy olyanban segítse a csapatot, amiben akkor szüksége volt, minőségben. Friss lábakra volt szükség. Kluivert csatár, a Torino elleni szerepeltetése sokak szerint helyes volt, de ugyanezek azt mondták, hogy most nem kellett volna."

"A fiatalokat meg kell védenünk, és csak akkor szabad őket kritizálni, ha megérdemlik. Ez az én csapatom, és én a maximumot akarom kihozni belőle. Egy meccs után nem lehetsz semmit sem érő játékos. Elég erősnek kell lennünk ahhoz, hogy átvészeljük és kimásszunk ebből a helyzetből. Nekem nem a nevek számítanak, hanem amit a pályán nyújtasz, és az emberek is ezt akarják látni."

Mi a helyzet a CSZKA-val?

"Nagyon tehetséges együttesről van szó. A csatáraik nem túl erősek fizikálisan, de nagyon jók. Igen jó képességekkel rendelkező játékosaik vannak, és nagyon fiatal a csapat. Eléggé mélyen védekeznek, és kontrákra játszanak a két támadó középpályás hathatós támogatásával, akik életveszélyesek."

Mivel magyarázhatóak a kihagyások a játékosoknál?

"Néhány játékos 10 napig nem volt velünk, mert a válogatottaknál szerepelt, akik közül néhányan még nagyon fiatalok, és a fiatal játékosoknál ilyenkor van némi visszaesés a teljesíményben, ez is a fejlődési szakaszhoz tartozik. Mi a Roma vagyunk, és az olyan kihagyásokat, mint a szombati, nem engedhetjük meg magunknak. Én mindenkinek lehetőséget biztosítok, de ugyanakkor el is vehetem azt. Fazio hozzáállását nem lehet kritizálni, és én neki már nem tudom megtanítani, hogy miként kell mentálisan hozzáállni az ilyen meccsekhez. A fiataloknak kell jobban tanulniuk a példaképektől."

Mi a helyzet El Shaarawyval? Ő most Justin Kluiverttel harcol az egyik posztért?

"Mindig van harc a helyekért. Stephan nem volt mindig következetes, de szombaton az első 30 percben nagyon jól játszott, habár megint volt néhány olyan alkalom, ahol jobban is csinálhatta volna. Nyilvánvaló, hogy vele szemben elvárás, hogy javuljon a játéka, de ő is nagyon fontos része a csapatnak. A szélsőimtől sokat várok, támadásban és védekezésben egyaránt. Nem jó, ha egyénekről beszélünk, de általánosságban kimondhatjuk, hogy Stephan nagyon keményen megdolgozik a csapatért."

Manolasz hiánya szerepet játszhat a rossz szereplésben?

"Amikor kikapsz, olyankor vagy azok a legjobbak, akik nem játszottak, vagy azok az edzők, akik otthon ülnek. Ez az egész nem az egyénekről szól."

Nem állt túl könnyelműen a csapat a Serie A-hoz?

"A bajnokságban az a célunk, hogy Bajnokok Ligáját érő helyen végezzünk, de a lehető legjobb helyen. Egyetlen meccset sem szabad félvállról venni, és a holnapi meccs jó teszt lesz erre, meglátjuk a csapat miként szerepel."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, CSZKA Moszkva, Bajnokok Ligája