25 évvel ezelőtt ezen a napon mutatkozott be Francesco Totti a Romában

25 évvel ezelőtt ezen a napon mutatkozott be Francesco Totti a Romában

A Roma legendája 25 évvel ezelőtt március 28-án játszotta első mérkőzését a Roma csapatában a Brescia ellen.

A Roma akkori edzője, Vujadin Boskov döntött úgy, hogy a 16 éves tinédzsert is leülteti a kispadra a Brescia ellen, majd 3 perccel a mérkőzés vége előtt be is küldte a pályára, ezzel újabb fejezetet kezdve a Roma történelmében.

Ezt a pályára lépést további 785 követte, melyeken 307 gólt szerzett a Roma színeiben.

"Amikor az öreg szólt, hogy melegítsek, azt hittem, hogy Roberto Muzzinak szól, aki közvetlenül mellettem ült."- emlékezett vissza Totti a nevezetes pillanatra.

"Aztán mint kiderült, rám gondolt. Nem hittem el, hihetetlen érzések kavarogtak bennem. Kb. 10 másodpercig melegítettem, mindössze párszor értem labdához, mert túlságosan izgatott és boldog voltam."

Pedig nem indult túl jól a római pályafutása a később legendává vált játékosnak, hiszen Totti nem volt elég idős még akkor, amikor a játékosmegfigyelők már felfigyeltek rá a Romában, így viszont nem tudott pályára lépni a SMIT Trastevere ellen sem.

"Nem engedték, hogy pályára lépjek, mert mindenkinél kisebb voltam. Én erre elkezdtem a pálya mellett labdázgatni, amire a Roma megfigyelője, Ermenegildo Giannini is felfigyelt, és anélkül vitt magával, hogy pályára léptem volna 1 percre is."

A helyi Lodigianiban kezdte bontogatni szárnyait a kis Totti, majd 12 évesen csatlakozott álmai csapatához, a Romához. Innentől nagyon gyors fejlődésnek indult, és ez vezetett oda, hogy 1993. március 28-án Ruggiero Rizzitellit váltva pályára lépett a felnőtt csapatban.

"Emlékszem, amikor Francesco először elkezdett velünk edzeni, miközben még a Primaverához tartozott."- jegyezte meg Rizzitelli.

"Hozzászoktunk már ahhoz, hogy rengeteg tehetséges fiatalt láttunk, de egyből feltűnt, hogy ő ezeknél is sokkal több. Ezt később aztán mindenki láthatta."

"Egyáltalán nem tartott a keret idősebb játékosaitól. A fiatal játékosok rengeteget futottak, az idősebbek pedig elég sokszor megleckéztették őket, eléggé keményen odaléptek nekik. Totti egy ilyen után felállt, és csak csinálta tovább a trükköket, cseleket."

Egy éven belül Totti állandó tagja lett a keretnek, amelyet új ötleteivel és kifogástalan technikájával felfrissített, és ami végül a világbajnoki címig is repítette.

1997-ben kapta meg a 10-es mezt, ami később ikonikussá vált, majd 1 éven belül, mikor még mindig csak 22 éves volt, megkapta a csapatkapitányi karszalagot a szintén ikonikus Aldairtól.

Ahogy Totti vezérré nőtte ki magát a Romában, úgy lett a csapatból a bajnoki cím egyik állandó aspiránsa.

"Mindig megnevettetett, az öltözőben folyamatosan poénkodott az ujjaival. Eléggé szégyenlős srác, de mindig tudta, mikor kell elereszteni egy poént."- jegyezte meg vele kapcsolatban Max Tonetto, az egykori csapattárs.

"Kevés játékost kíméltem."- ismerte el Totti magáról.

"Azok, akik a Romához igazoltak, anélkül, hogy tudták volna milyenek a rómaiak, egy egész szezonon keresztül kapták a vicceket."

A többi pedig már történelem. Világbajnoki cím, bajnoki cím, európai Aranycipő, csak pár trófea, amit bezsebelt pályafutása során a Kapitány.

Végül 40 évesen fejezte be a pályafutását, amit egészen az utolsó percekig a legmagasabb szinten művelt.

"A pályán és azon kívül is világklasszis volt."- mondta róla Vincent Candela, a szintén bajnok játékostárs.

"Francesco nagyon sokat adott a klubnak, a klub pedig szintén rengeteg dolgot megtett érte. Több mint 20 évig volt a Roma motorja."

Hogy egészen pontosak legyünk, 25 évig. Most új fejezet kezdődött, és mint igazgató dolgozik már.

"Fiatal korom óta ez a két szín volt a hálószobámban és az álmaimban. 25 éven keresztül viseltem ezt a mezt, és csak ez volt az egyetlen. Emellett a kapitányi karszalagot is viselhettem."

"Mit kérhetnék többet az élettől?"

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Totti