20 évvel ezelőtt lett a Roma csapatkapitánya Francesco Totti

20 évvel ezelőtt lett a Roma csapatkapitánya Francesco Totti

1998 október 31. beírta magát a Roma történelmébe azzal, hogy azon a napon vált a Roma csapatkapitányává Francesco Totti.

20 évvel ezelőtt azon a napon a Roma az Udinese együttesével játszott, és az akkor 22 esztendős játékos ezen a mérkőzésen vált hivatalosan is csapatkapitánnyá.

Totti természetesen viselte már a karszalagot előtte is, azonban akkor csak mint helyettes, ha Aldair nem léphetett pályára valami oknál fogva. Azonban a brazil legenda, aki akkor már pályafutása végefelé tartott, még elvállalta az 1998-99-es esztendőre a csapatkapitányi kinevezést, azonban saját maga is érezte, hogy nem tudja ugyanazzal a tekintéllyel vezetni a csapatot, ahogy szeretné.

Emellett nagy valószínűséggel ő is látta azt a hatalmas tehetséget, aki a csapaton belül kezdte kinőni magát, ezért alig két hónap után Aldair úgy döntött, átadja a csapatkapitányi karszalaggal járó felelősséget a római születésű fiatalnak.

"Francesco egy kicsit szomorú volt amiatt, hogy nem mehetett az 1998-as világbajnokságra - de akkoriban az olasz csapatnak nagyon erős volt a támadósora."- jegyezte meg Aldair.

"22 éves volt még csak, az első olyan szezonja volt, amikor már állandó kezdőnek számított, és persze már folyamatosan termelte a gólokat is."

"Én 33 éves voltam, és hatalmas büszkeséggel töltött el, hogy a Roma történelmének első brazil játékosaként csapatkapitány lehettem. Olyan érzés volt, mintha egy kis Roma szurkoló srácnak adtam volna oda a karszalagot, aki a maximumnál is többet tesz a pályán - ezért kicsit bátorítottam, támogattam őt."

"Azt mondtam neki: 'Ez most a te pillanatod, te pedig viselni fogod ezt a felelősséget, mert te vagy a Roma. Menj, és mutasd meg a világnak, hogy ki vagy'..."- mondta Tottinak a brazil védő.

Aldair részéről ez a gesztus talán az elkerülhetetlen elfogadása volt. Abban a szezonban 27 alkalommal lépett pályára, de a sérülések miatt a szezon első felében alig tudott játszani, ami azt jelentette, hogy már ekkos is párszor Totti volt a csapatkapitány.

Aldair mindig a Roma alapemberének számított, a 2003-as visszavonulását követően a klub visszavonultatta a 6-os számú mezt is egy évtizedre. Aldair pedig bekerült a Hírességek csarnokába.

Totti részéről pedig ez volt csak a kezdet, hiszen mikor 22 évesen megkapta a karszalagot, azt utána megszakítás nélkül 19 éven keresztül viselte, egészen a 2017 májusi visszavonulásáig, ami azt jelenti, hogy szinte élete felén keresztül volt a Roma csapatkapitánya.

Ami a számokat illeti: Totti volt a Roma történelmének 26. csapatkapitánya, olyan játékosok után, mint Attilio Ferraris (az első), Amadeo Amadei (5.), Agostino Di Bartolomei (18.) és Carlo Ancelotti (20.).

De talán számára is a legfontosabb, hogy fiatalkori példaképe, Giuseppe Giannini (21.) nyomdokaiba léphetett, aki ráadásul szintén a 10-es mezt viselte, mint Totti.

Mint Totti, Giannini is római születésű volt, akinek a vérében is bordó-sárga vér csordogált, és aki Tottihoz hasonlóan szintén bajnoki címet ünnepelhetett a Romával, és végül több, mint 500 alkalommal lépett pályára a klub színeiben.

"Il Principe (A Kisherceg) volt az én példaképem, a hősöm, amikor kissrác voltam."- mondta Totti a Roma TV-nek egy 2014-es interjúban.

"Annak ellenére, hogy különböző poszton szerepeltünk, teljes mértékben azonosultam a csapatkapitánnyal. Végül megismerkedtünk, és nagyon sok dolgot megtanított nekem."

"Szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült azt elérnem, amit neki is - a Roma csapatkapitánya lettem, és a 10-es mezt viseltem."

Az újdonsült csapatkapitánynak nem is sikerülhetett volna jobban az új szerepköre azon az októberi napon, miután a Roma 4:0-ra kiütötte az Udinesét, Totti pedig duplázott.

"Két gólt szerezni mindig fantasztikus élmény a Stadio Olimpicóban, de igazán az számít, hogy a csapat is nagyon jól játszott, és megszereztük a 3 pontot."- mondta a meccs után Totti.

"Eddig senkinek nem sikerült igazán komoly feladat elé állítani bennünket, ami nagyon fontos, mert így megértettük, hogy mennyire jók vagyunk."

Aztán nem sokra rá, mindössze két évvel ezt - és némi kulcsfontosságú igazolást - követően a Roma tényleg megmutatta, hogy mennyire jó. Totti vezetésével a csapat megszerezte történelmének 3. bajnoki címét.

Természetesen ott volt Aldair is, a tapasztalata meghatározó szerepet játszott a csapatban.

"Ez az a nap, amit sosem fogok elfelejteni. Az öröm...leírhatatlan."- mondta utána Totti.

"Totti megtestesíti mindazt, amiről minden gyerek álmodik."- mondta egyszer róla Zdenek Zeman.

"Egy szurkoló, akiből bajnok lesz, egy bajnok, akiből példakép válik, egy példakép, akiből végül legenda lesz."

Ami Tottit illeti, a maga részéről sosem volt a csapatkapitány klasszikus megtestesítője, sosem ordítozott a pályán, nem próbálta sem fizikálisan, sem verbálisan érvényesíteni a csapatkapitányi jogkörét. Ő a pályán inkább a lábaival dolgozott, a pályán kívül pedig amiben igazán sokat tett, hogy tanácsokkal segítette a többieket, vagy éppen egy vicces tréfával próbálta a hangulatot jobbá tenni.

"Semmi titok nincs abban, hogy miként legyél sikeres vezető."- mondta egyszer egy szponzori eseményen.

"A legfontosabb, hogy megértsd a csapatot, és tiszteld az edződ, meg a csapattársaidat. Az is hasznos, ha mindig elérhető vagy a többiek számára, és még a legjobb pillanatokban is alázatos, és szerény maradsz."

Majdnem 20 évvel azt követően, hogy először viselte a csapatkapitányi karszalagot, Totti 2017 május 28-án végül letette azt, és átnyújtotta az ifjúsági csapat egyik fiatal játékosának, és talán a római tehetségek újabb generációjának.

A pályán persze Daniele De Rossi kapta azt meg, a másik római születésű példakép.

"Hatalmas megtiszteltetés Francesco után csapatkapitánynak lenni."- mondta De Rossi.

Amikor visszavonult, Totti a Roma fennállásának 91 évéből 19-en keresztül volt csapatkapitány, ami a klub történelmének egyötöde.

A Tottit megelőző 20 évben 10 különböző csapatkapitánya volt a csapatnak, köztük Giannini, aki Totti első csapatkapitánya is volt egyben.

"Rómainak és Roma szurkolónak születni kiváltság. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy pályafutásom során csak egy csapat mezét viseltem."- mondta Totti.

"Ez az, amit mindig akartam: azon kevesek egyikévé válni, aki csak egy csapatban futballozott, aki szurkolója, és egyben játékosa is ennek a csapatnak."

Mint Totti pályafutásának minden része, a kapitányként való uralkodása is kiváló példája annak a hosszú élettartamnak és minőségnek, ami bármely más játékos számára szinte elérhetetlen.

És mindez október 31-én kezdődött, 20 évvel ezelőtt...

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Totti