10 kérdés Fazióhoz

10 kérdés Fazióhoz

A Roma egyik új szerzeményének 10 kérdést tettek fel a pályafutásával, a futball iránti szeretetével kapcsolatban.

Ki volt az első futball hősöd, akire felnéztél gyerekként?

"Juan Roman Riquelme, mert már kisgyerek korom óta Boca Juniors szurkoló voltam és amikor én elkezdtem futballozni, akkor ő nagy sztár volt. Igazán nagyszerű játékos volt, aki a Bocával nagyon sok kupát nyert és én mindig nagyon kedveltem."

Kipróbáltál más sportot is fiatalon?

"Őszintén, gyerekként nagyon szerettem focizni. Körülbelül 4 éves koromban egy kicsit úsztam, de nem tartott sokáig, míg a foci átvette a szerepet, mert az volt mindig a kedvenc sportom."

Milyen poszton játszottál fiatalon?

"Amikor elkezdesz focizni Argentínában, akkor általában még kisebb pályán játszol és én a középpályán kezdtem, nem a védelemben. Az első csapatom a helyi klub, a Atletico Estudiantil Porteno volt."

Emlékszel az első profi meccsedre?

"Tökéletesen emlékszem rá: a 2005-06-os szezonban a másodosztályú Club Ferro Carril Oeste játékosa voltam és a Club Atletico Tigre ellen játszottunk. Az a különös nap attól lett még érdekesebb, hogy a csapatot teljes mértékben fiatalok alkották, a legidősebb játékosunk 23 éves volt. Mindemellett jól játszottunk és nyertünk és minden szempontból jól sikerült a bemutatkozás. Ez után a meccs után remek győzelmi sorozatba kezdtünk és nagyon szép időszak volt, ami egyben igen különleges is lett azzal, hogy szezon közben feltöltötték a csapatot Primavera játékosokkal és azok ilyen szép sorozatba kezdtek."

Melyik a kedvenc meccsed, amin játszottál és miért?

"Van pár, de ha választanom kell egyet, akkor a Real Madrid elleni spanyol Szuper Kupa visszavágót emelném ki a Santiago Bernabeuban. 2007 augusztusa volt és a Sevilla játékosa voltam. Akkor kerültem az első csapathoz 19 évesen és Juande Ramos edző úgy döntött, hogy a kezdőben ad lehetőséget nekem. 5:3-ra nyertünk és 70.000 néző előtt megnyertük a kupát - csodálatos nap volt."

Ki volt a legjobb játékos, aki ellen játszottál?

"Ez nagyon könnyű, Lionel Messi. Rengeteg bajnoki és kupameccset játszottam ellene a Sevilla játékosaként. Mindig fantasztikusan játszik és nagyon sok gólt szerez. Mondjuk ezt nem csak ellenünk tette, hiszen nagyjából mindig így játszik, nála ez a sztenderd, mert ő egy igazi szupersztár."

Ki a legjobb játékos, akivel valaha játszottál?

"Diego Perotti, aki amellett, hogy nagyon jó játékos, különös személy nekem. 7 évet játszottunk együtt, ami igen ritka a futballban. Fantasztikus dolog, hogy a Románál olyan sok közösen eltöltött idő után újra együtt lehetünk. Csodálatos dolog a közös emlékeket tovább folytatni a pályán. Aztán még jó pár remek játékossal játszottam együtt, mint Dani Alves, Luis Fabio és Frederic Kanoute, azonban Diegót mindegyikük elé sorolom."

Az Olimpicotól eltekintve, melyik a kedvenc pályád?

"Mivel a Sevilla igen fiatalon leszerződtetett, így Argentínában csak a másodosztályban játszottam, ezért azokat a stadionokat veszem figyelembe, ahol játszottam és így egy európait kell választanom. Sok nagy stadionban játszottam már szerte Európában, de ha egyet választanom kell, akkor a Bernabeut mondom. Az egy döbbenetes stadion hihetetlen történelemmel és ha figyelmbe vesszük, hogy milyen sztárok játszottak ott."

Ki tette rád a legnagyobb hatást a pályafutásod során?

"Játékosként olyan valaki, aki nagyon fontos volt számomra, mikor fiatalon a Sevillához kerültem és ő nem más, mint az olasz középpályás, Enzo Maresca. Nagyon sokat segített a beilleszkedésben és hogy megértsek egy csomó dolgot az európai futballról. Lényegében egy példakép volt akkor nekem, akibe kapaszkodni tudtam mind a pályán, mind azon kívül. Nagyon sok hasznos dolgot megtanított. Edzőként Rodolfo Pereira volt kulcsfontosságú abban, hogy itt tartok most. Ő volt az edzőm a Club Ferro Carril Oestenél, ahonnan később Spanyolországba szerződtem."

Mi a legjobb dolog abban, hogy futballista vagy?

"Először is, azt csinálhatod munkaként, amit gyerekkorod óta imádsz. Ez azért lett így, mert mindig arról álmodtam, hogy futballista leszek. Futballistaként rengeteget utazhatsz a világban, megismerhetsz különböző országokat, kultúrákat, városokat és embereket. Ettől még érdekesebb és értkesebb ember leszel, ezért is nagyon szerencsés embernek tartom magam."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Fazio