Az 1984-es AS Roma - FC Liverpool BEK döntő története

Agostino Di Bartolomei emlékének...
...és azoknak a „nagy AS Roma szurkolóknak”, akik eddig azt se tudták, hogy ki Ő...

„1984. május 30-án magamhoz vettem a sálat, amit még a nagybátyámtól kaptam, amikor először tettem be a lábamat a stadionba, majd a szobám faláról letéptem a Beatles posztert, ami már két éve ott díszelgett. Talán tehettem volna mást is, hogy megnyerjük a Roma-Liverpoolt?”

- Egy AS Roma szurkoló -

Út a döntőig

Az AS Roma az 1982/83-as bajnokságban megszerzi történetének 2. bajnoki címét. Azt gondolhatná bárki, hogy egy bajnokcsapatnak nem lesznek problémái a nyári, átigazolási időszakban sem.
Érkeznek is új játékosok, de Malgioglio és Vincenzi nem igazán számítanak erősítésnek. Visszatér kölcsönből Dario Bonetti is a Sampdoriából és június 23-án Dino Viola bejelenti a londoni születésű, de olasz útlevéllel rendelkező Mark Strukelj szerződtetését a Triestinából. De hiányzik még egy nagy név a pakliból. A brazil válogatott Toninho Cerezo. A Roma le is igazolja a középpályást, de valamilyen szabálytalanság miatt érvénytelenítik a vásárlást. Viola mindent megtesz, hogy a brazil mégis a Tevere partjára költözhessen, még politikai kapcsolatait is mozgósítja, így végül elhárul az akadálya Cerezo megszerzésének. Liedholm mester egy másik kiszemeltje a már 32. évében járó, 1982-es spanyolországi világbajnokságon győztes olasz válogatott tagja: Francesco Graziani. A Fiorentina nem ragaszkodik a veterán labdarúgóhoz, így ő is a Roma játékosa lesz. Az új játékosok névsorát a Veronából érkező védő, Oddi zárja. Persze vannak olyanok is, akik távoznak, köztük a bajnoki cím kivívásában fontos részt vállaló Iorio, Prohaska vagy a sziklakemény védő, Vierchowod.
Közben Genfben megtartják a Bajnokcsapatok Európa Kupájának sorsolását. A sors úgy hozza, hogy az olasz bajnok svéd ellenfelet kap, az IFK Göteborgot.
A játékosok először július 18-án találkoznak a Villa Pamphiliban, majd innen utaznak a brunicói edzőtáborba. Az utazó játékosok:
Kapusok: Franco Tancredi, Astutillo Malgioglio, Franco Superchi.
Védők: Sebastiano Nela, Michele Nappi, Aldo Maldera, Ubaldo Righetti, Dario Bonetti, Agostino Di Bartolomei (csk.) Emidio Oddi.
Középpályások: Paulo Roberto Falcao, Mark Strukelj, Antonio Carlos Cerezo, Carlo Ancelotti, Odoacre Chierico, Bruno Conti, Giuseppe Giannini.
Csatárok: Roberto Pruzzo, Francesco Graziani, Paolo Baldieri, Francesco Vincenzi.

Liedholm határoz úgy, hogy a kerethez csatlakozzon az ifi csapatból is két játékos: Giuseppe Giannini és Paolo Baldieri.


Következő: AS ROMA - GÖTEBORG

Címkék: AS Roma, Liverpool