Az első scudetto (1941-42)

A 41-es évben a pénzügyi problémák és a második világháború ellenére több játékos is érkezett a csapathoz. Sárga-bordóba öltözött erre az idényre Mornese, Andreoli, Risorti, Capellini és Benedetti. A háló előtt a legendás Guido Masetti volt, a csatársorban Amadei és Pando a középpályán pedig az albán csillag Nain Kriezu játszott. A kispadot a magyar Schaffer Alfrédre bízták, aki Magyarországon már nyert bajnoki címet.
Remekül sikerült az első mérkőzés a bajnokságban, 5:1 a Napoli ellenében (Amadei 3, Di Pasquale, Coscia). A második játéknapon, 1941. november 2-án a Roma Bolognában nyert 2:1-re (Donati, Krizu) és ez egy olyan fegyvertény volt, ami még sosem sikerült azelött. A harmadik fordulóban az Öreg Hölgyet verték Kriezu és Panto góljaival Torinóban. Sikeres szériája volt ez a csapatnak. 1942. január 11-én eljött az idény első derbije. A remek, izgalmas mérkőzésen a Lazionak 2 gólját nem adták meg, a Roma kihagyott egy tizenegyest. Később Amadei révén a Roma megszerezte a vezetést amit a Lazio azonnal kiegyenlített, majd a 91. percben Faotto öngóljával nyert a Roma. Ez volt a derbik első öngólja. A visszavágó 1942. március 24-én volt és 1:1-es döntetlennel zárult a találkozó. 1942. június 14-én játszotta utolsó bajnokiját a csapat otthon a Modena ellen a következő összeállításban: Masetti, Brunella, Andreoli, Donati, Mornese, Jacobini, Borsetti, Cappellini, Amadei, Coscia, Panto’. Cappellini és Borsetti góljaival 2:0-ra nyert a Roma és 17:40-kor a bíró hármas sípszava azt jelentette, hogy Olaszország bajnoka története során először, az AS Roma! Szurkolók ezrei özönlöttek be a pályára hogy a vállukon ünnepeljék a játékosokat és az edzőt, aki pár hónappal később meghalt miután hazatért hazájába a világháború miatt. A bajnokság végeredménye a következő lett: Roma 42, Torino 39, Venezia 38, Genova & Lazio 37, Juventus 32, Bologna & Triestina 29, Fiorentina, Milan, Liguria & Abrosiana Inter 27, Atalanta & Livorno 24, Napoli 23, Modena 19. Ime a bajnokcsapat.
Sajnos a világháború nem hagyta, hogy méltóan megünnepelhesse a csapat a bajnoki címet. Mindössze egy kis medált kaptak a scudetto-ért, ami nem volt nagy elismerés. Annál nagyobb értéke volt az előző idény bajnokának, a Bologna telegráf üzenetének: “Mi levesszük a scudettot a mezünkről, mert meggyőződésünk, hogy a mai naptól azt a legnagyszerűbb csapat játékosai viselik a mellkasukon”. Mivel a háború elérte Olaszországot, így megszakították a bajnoki versengést és ezzel megszakadt egy megállíthatatlannak tűnő csapat sikerszériája is. Elképzelni is kár, hogy mi történhetett volna, ha ez a scudetto nem ekkor, nem ilyen szörmyű, háborútól fenyegetett időszakban születik, akkor az emberek is másképpen ünnepelték volna, és talán lett volna folytatása is...

Címkék: AS Roma