1960-tól 1980-ig

A 60-as években újra büszkék lehettek a szurkolók a csapatra, hiszen két Olasz Kupát (1964 és 1969) is megnyert a csapat, valamint értékes játékosok öltötték magukra a Roma mezét Lojacono, Schiaffino, Angelillo, Losi és “Picchio” De Sisti személyében. Főleg az 1969-es Olasz Kupa győzelem emlékezetes, melyet Alvaro Marchini elnöksége és a “mágus” Helenio Herrera vezetőedző idején szereztek. Ennek az időszaknak a góllövői közül “Ciccio” Cordona és Fabio Capello sok évvel később, mint edzők tértek vissza a Romába. Emlékekben gazdag időszak volt ez, amit azonban beárnyékolt egy igen szomorú eset, ami Giuliano Taccola nevéhez kötődik, aki egy tragikus márciusi vasárnapon a Cagliari öltözőjében vesztette életét.

A 70-es években Gaetano Anzalone lett a klub elnöke, akinek igen jó megérzése volt Nils Liedholm Rómába hozatala. A “báró” érdeme volt fiatal játékosok felfedezése, mint Rocca és Di Bartolomei, akiknek sok játéklehetőséget adott a mester. Nem hiányzott a jó szereplés sem, ami az 1974-75-ös szezonban egy harmadik hely volt a Juventus és a Napoli mögött. Anzalone nevéhez fűződik a Fulvio Bernardiniről elnevezett trigóriai edző központ felépítése, ahol a mai csapat is edz.
1979 nyarán a Roma története fordulóponthoz ért, Dino Viola lett a klub elnöke és vele a Roma az olasz futball egyik meghatározó csapatává nőtte ki magát. Egy férfi, aki a római csapatot az olasz foci élvonalába vezette vissza, miközben ironikus és makacs volt, kis mértékben volt hajlandó tolerálni a foci hagyományos erejét, azonban vele a Roma megszerezte a második bajnoki címét. Már az első szezonban megváltozott a légkör. Visszahozta a Romába Liedholmot és rögtön jött is a siker egy Olasz Kupa győzelem a Torino ellen. Olyan figyelemre méltő fiatal reménységeknek adott lehetőséget, mint Bruno Conti és Ancelotti, valamint a nagyszerű csatár Pruzzo.

1980-81-ben kezdődött a Juventus elleni végeláthatatlan csata. A szezon végén bajnok lett a Juventus, míg az Olasz Kupában a Roma újra győzött, és történek talán legjobb vételét csinálta Paulo Roberto Falcaóval, majd az 1982-83-as szezonban a Roma megszerezte története második bajnoki címét.

Címkék: AS Roma