JÁTÉKOSOK


Profil

9 Edin Dzeko
Születési hely:Szarajevó
Születési idő:1986. március 17.
Életkor:34
Nemzetiség:Bosnyák
Magasság:193 cm
Poszt:támadó
Serie A első szereplés:2015. augusztus 22.
AS Roma első szereplés:2015. augusztus 22.
AS Roma utolsó szezon:2019/20

Dzeko, aki a második bosnyák játékos a Roma történelme során, 1986-ban született Szarajevóban. Az FK Željezničar együttesében kezdett el futballozni és itt mutatkozott be a profik között 2003-ban, még mint középpályás. 2005-ig szerepelt az együttesben, majd megvásárolta őt a cseh Teplice, amelyik rögtön kölcsön is adta az Ústí nad Labem-nek.

 

A cseh másodosztályban tizenötször lépett pályára, melynek során 6 gólt szerzett és itt játszott először csatárként. Alig hat hónappal később Dzeko visszatért a Teplicéhez, ahol másfél év alatt 43 mérkőzésen 16 alkalommal talált be az ellenfelek hálójába. 2007 nyarán azután hatalmas előrelépés történt Dzeko pályafutásában, hiszen a Felix Magath által vezetett Wolfsburg együtteséhez igazolt. Az első német szezonjában 28 meccsen mindössze 8 gólt szerzett, viszont a második szezonjában már 32 meccsen 26-szor volt eredményes, amivel a Bundesliga legjobb játékosa lett.

 

2011 januárig maradt a német csapatnál, majd ezt követően az angol Manchester Cityhez igazolt, ahol Roberto Mancini volt az edző. Az első évében a Cityvel megnyerte az FA kupát, a második évben pedig 44 év után bajnok lett a manchesteri csapattal. Dzeko 30 meccsen 14 góllal vette ki a részét a sikerből, köztük az egyik legfontosabbal, az utolsó fordulóban a Queens Park Rangersnek lőtt góllal, amivel egyenlített a City. A 2013-14-es szezonban újabb bajnoki címet, valamint a Community Shieldet és a Capital One Cup-ot is megnyerte a csapattal. A Cityben összesen 189 meccset játszott és 72 gólt szerzett, valamint olyan csapattársai voltak, mint Mario Balotelli, Sergio Aguero, Alvaro Negredo és Stevan Jovetic.

 

Első római évében Dzeko nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert annak ellenére, hogy már a második fordulóban a Juventus ellen gólt szerzett új csapatában, a későbbiekben ezt mindössze pár gól követte csak és a szezon végére 8-ig jutott.

 

A számos kritika ellenére Spalletti bízott benne, ő pedig a 2016-17-es szezonban megmutatta, hogy mit is tud igazán.

 

Sorra döntötte meg a rekordokat a Romával és a szezon végére a Serie A legjobb góllövője lett 29 találattal - ami egyben saját új rekord is - valamint az Európa Liga góllövőlistájának is az élén végzett 8 góllal holtversenyben a zenites Giulianóval, a klubon belül pedig majdnem 40 gólt termelt, ami szintén klubcsúcs lett.Statisztika