JÁTÉKOSOK


Profil

16 Daniele De Rossi
Születési hely:Róma
Születési idő:1983. július 24.
Életkor:36
Nemzetiség:Olasz
Magasság:184 cm
Poszt:középpályás
Serie A első szereplés:2003. január 25.
AS Roma első szereplés:2003. január 25.
AS Roma utolsó szezon:2018/19

Az AS Roma mindig is olyan klub volt, ahol különösen közeli az egyetértés a szurkolók és a csapat között. Nem véletlen tehát, hogy a csapatkapitány szinte mindig a város szülöttje. Ilyen volt Giuseppe Giannini, aki a nemzetközi karrierjét áldozta fel szeretett klubbjáért és ilyen Francesco Totti is, aki sikeresen visszavezette a csapatot az európai elitbe. Könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben ilyen emblematikus alakjává válik Rómának Daniele De Rossi is.


"De Rossi az olasz labdarúgás és a Roma jövője" - jelentette ki Fabio Capello miután 2003 nyarán a Roma visszautasította a Chievos Legrottaglie-ért tett ajánlatot, melynek értelmében De Rossi kölcsönbe ment volna a veronai klubhoz. A lehető legjobb döntés volt, hogy nem engedték el.


Danielének születésétől fogva bordó-sárga vér csordogál az ereiben. A Rómához közeli Ostiában született majd a helyi Ostiamareben kezdett el futballozni, ahol még mint csatár csillogtatta tökéletes technikáját. Édesapja, Alberto is a Roma játékosa volt, és ő lett az első edzője is a Roma ifjúsági csapatában. Itt írta alá első profi szerződését is 80.000 font/év-ért.


De Rossi 2003. május 3-án mutatkozott be a Seria A-ban. Rögtön rá is irányult a figyelem, amikor a Torino elleni mérkőzésen hatalmas gólt ragasztott az ellenfél kapujába több, mint 30 méterről az Olimpicoban. Ekkor még főképpen csereként jutott szóhoz és csak perceket játszott, de a 2003-04-es szezonban már egyre többször kapott lehetőséget a kezdőcsapatban fontos szerepet vállalva a Giallorossik fantasztikus bajnoki rajtjában. A Parma elleni hazai meccsen az első gól előtt egy bedobást követően úgy vitte el a labdát két pármai védő között, hogy az le sem esett, majd a passzából Samuel szerezte az első gólt. A mérkőzés végén még adott egy gólpasszt Cassanonak is. Közben az U21-es csapat csapatkapitányaként Európa-bajnoki címig vezette a fiatal squadra azzurat, ahol a döntőben többek között az ő góljával 3:0-ra verték meg Szerbia és Montenegró fiataljait. Sorozatos jó formájának köszönhetően többször felmerült annak a lehetősége, hogy Trapattoni meghívja az EB-re készülő keretbe, ami végül nem történt meg, de az atheni olimpián részt vett és végül egy bronz medállal térhetett haza. Az EB-n való szereplés lehetőségéről így nyilatkozott: "Ha valaki hónapokkal ezelőtt azt mondja nekem, hogy lehetőségem lenne játszani az Eb-n, akkor azt gondoltam volna, hogy egy PlayStation játékról beszél az illető" -válaszolta mosolyogva.
Hihetetlen, de ez a tehetséges fiatalember, aki sorozatosan szerepel az újságok címlapján U21-es válogatottbeli teljesítményével, még mindig ugyan annyit keres és a szüleivel él. "Életem végéig Rómában szeretnék maradni" -mondta egy kérdésre válaszolva. "Ez az otthonom, és ez a csapat az, amelyiket mindig is szerettem. Kérhetnék többet?" Csodálatos mondatok egy fiatal római játékos szájából, aki, ha tehetsége ki tud bontakozni, hamarosan Giuseppe Giannini és Francesco Totti nyomdokaiba léphet. Minden Romai szurkoló benne látja az Olimpico új hősét.


De Rossi azóta szépen lassan a felnőtt csapat egyik meghatározó játékosává és Totti mellett Róma másik emblematikus figurájává nőtte ki magát. Már a 2004/05-ös évadban is 30 alkalommal léphetett pályára, melyet a 2005/06-os szezonban még négy bajnokival meg is toldott és a gólokat is szép számmal termelte. Egyik emlékezetes gólja a Siena elleni bombagól volt, amit futtából, vagy 30 méterről eresztett meg.


Folyamatos jó játéka honorálásaként Marcello Lippi alapemberként számított rá a válogatottban a VB selejtezők során is már, majd a VB-re utazó keretben is. A világbajnokságon a csoportkör második mérkőzésén, USA ellen csúnya szabálytalanságot követett el az ameriaki McBride-al szemben, amiért piros lapot, majd a FIFA-tól súlyos eltiltást kapott és csak a döntőben térhetett vissza újra. A Berlinben rendezett döntőn csereként lépett pályára és a büntetőpárbajban gondolkodás nélkül vállalta el, majd magabiztosan értékesítette az egyik 11-est ezzel is hozzásegítve csapatát a világbajnoki cím megszerzéséhez.Statisztika