Mourinho: Nyerni kell, és bízni benne, hogy a csoport élén végzünk

Mourinho: Nyerni kell, és bízni benne, hogy a csoport élén végzünk

A Romának mindenképpen nyernie kell holnap a Sheriff Tiraspol ellen, amennyiben életben szeretné tartani a csoportelsőség lehetőségét.

A holnapi Sheriff-meccsre ismét több mint 60 ezer szurkolót várnak a Stadio Olimpicóba.

"Mit is mondhatnék? Az a nap, amikor nem lesz tele a stadion, negatív meglepetés lesz számunkra. Ez csodálatos dolog, és további ösztönzést ad nekünk. A szurkolóinknak nincsenek feltételei, hogy az Olimpicóba menjenek."

"Nem számít nekik, hogy a Fiorentina vagy a Napoli jön. Nem számít, hogy egy nagy európai csapat ellen játszunk-e vagy sem. Hogy kell-e nyernünk vagy sem. Nincsenek feltételek. És számunkra sem kellene, hogy legyenek. Holnap nyernünk kell a szurkolóinkért, magunkért és a futballért. Tisztelnünk kell a futballt."

"És bár senki sem várja el, hogy a Slavia ne nyerje meg a meccsét, a futball az futball. Azt kell gondolnunk, hogy ez lehetséges. És ha lehetséges, hogy ők nem nyerik meg a meccsüket, akkor nekünk mindenképpen meg kell nyernünk a sajátunkat. Lesz néhány változtatás, de ezek szükséges változtatások. Nem opcionálisak."

"Ndicka eltiltott, Mancini sérült, Smallingról pedig mindannyian tudtok. Szükséges változtatásokat fogunk eszközölni a játékunkban is, de nyernünk kell".

Tavaly a Romának világos identitása volt: erős védekezés és veszélyes pontrúgások utáni helyzetek, valamint más tulajdonságok. Mit gondolsz, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a jelenlegi csapat?

"Vannak bizonyos jellemzők. Nem vagyunk olyan jók a pontrúgásokból vagy az egyéni védekező párharcokban. A tulajdonságok nem mindig jó tulajdonságok. Egy csapat Smallinggal és Ibanezzel a soraiban több védekező párharcot nyer, és egyértelműen sokkal jobb a pontrúgásoknál. De nélkülük jobbak vagyunk a játék felépítésében, a labdabirtoklásban, kevesebb hibát követünk el hátulról játszva. Szóval más csapat vagyunk. Észrevettél néhány negatívumot. Remélem, a pozitívumokat is észre fogjátok venni. Amikor egy másik csapat 21 vagy 23 passz után gólt szerez, azt fantasztikus példaként ünneplik, és egyenesen bekerül a Lega Calcio összefoglalójába, de mi nem."

"Ezt azonban mi is tudjuk. Olvastam olyan dolgokat, amiket Dino Viola elnök mondott 20 vagy 30 évvel ezelőtt. Nem volt ez másképp 20 vagy 30 évvel ezelőtt sem."

Tekintettel a körülményekre és a folyamatos sérülésproblémákra, úgy gondolod, hogy a szezon hátralévő része - hogy mennyire teljesítesz a Serie A-ban és a kupákban - részben azon múlik, hogy mi történik a januári átigazolási időszakban?

"Az átigazolási ügyleteink mindig a lehetőségeink függvényében alakulnak majd."

Úgy tűnik, nem számítasz arra, hogy sok minden történik az átigazolások terén.

"De, számítok rá. Mindannyian számítunk rá. Nem arról van szó, hogy én egy dolgot akarok, a tulajdonosok vagy Tiago Pinto pedig mást. Mindannyian ugyanazt akarjuk. De mindannyiunknak szembe kell néznünk a nehézségekkel.

"Nem mintha irigykednék, de a Man City 80 millió eurót fizetett Kalvin Phillipsért, és most Pep Guardiola azt mondta, jobb lenne, ha januárban távozna. Szóval ő távozik, ők pedig szereznek valaki mást.

"A mi valóságunk nagyon más. Szeretnénk egy, két, három vagy négy új játékost. Tiago is. És a tulajdonosok is. Mindannyian meg akarjuk próbálni fejleszteni a csapatot, hogy jobbak legyünk a szezon második felére.

"Ez azonban nem könnyű. Őszinte leszek, ha januárban hozunk egy védőt, már boldog leszek. De ha azt kérdezed, hogy ennél többet szeretnék-e, természetesen többet szeretnék. De ez nem lehetséges. Azon dolgoznak, hogy megpróbáljanak lehetőségeket adni nekem, hogy egy védő érkezzen.

"De még egy védő érkezése esetén is gondjaink lesznek az UEFA-listánkkal. Kaphatnánk egy olyan játékost, aki nem jogosult a listára, és ha ő jogosult, akkor másoknak le kell kerülniük róla. Azmoun és Kristensen nem szerepel a listán. Fel kellene venni őket? Vannak bonyodalmak. Szeretném, ha az emberek megértenék ezt. Szeretném, ha az emberek őszinték lennének a céljainkkal kapcsolatban, amikor azt mondják, hogy ezt vagy azt kellett volna kiharcolnunk. De ez rendben van.

"A lényeg az, hogy mi, akik a klubon belül vagyunk, tudjuk, hogy mit akarunk, bár az egy dolog, hogy akarunk valamit, és az, hogy meg is tudjuk csinálni, egy másik dolog. Nem hiszem, hogy többet tudnánk tenni, minthogy hozunk egy olyan középhátvédet, aki segíthet nekünk. Ndicka január 3-án már nem lesz nálunk. Smalling biztosan nem lesz nálunk január 3-án. Mancini egy lapra van az eltiltástól és most sérült. Diego Llorente kitart, és továbbra is játszik. Ez az, amiben a nehézségeink rejlenek. Meglátjuk, hogy lehetséges-e, de szerintem képesek leszünk valamire".

A vasárnapi mérkőzés után a klubtól senki sem szólalt meg. Meg akartam kérdezni, hogy ez miért volt.

"Sokat beszéltünk."

Leszámítva téged tegnap az Instagramon...

"Szóval olvastad a posztomat? Hát nem nagyszerű Cicero? Sokat beszélgettünk."

De meg tudod magyarázni a hallgatás okát?

"Ez nem csend. Sokat beszéltünk. Sokat beszéltünk."

Hogy van Renato Sanches?

"Holnap játszani fog."

És hogy van? Mi a helyzet vele?

"Majd holnap meglátjuk. Már két hete folyamatosan velünk dolgozik anélkül, hogy játszana. Remélem, hogy növelni tudja az intenzitását. Kicsit visszafogja őt az izomsérülésektől való félelem. Remélem, az érzelmek és a játék adrenalinja segíthet neki legyőzni ezt, mert ha nem így van, akkor nehéz lesz neki csúcsformát nyújtani és intenzíven játszani. Azt hiszem, a holnapi meccs fontos lesz számára egyéni szempontból, hogy lássuk, hogyan reagál. Tudja, hogy kezdeni fog, tudja, hogy játszani fog, és ennek tudatában edzett egy bizonyos módon. Mentálisan is tudott dolgozni.

"Holnap ott lesz a pályán. Nem számítok 90 percnyi alacsony intenzitású, óvatos játékra. Én 45, 55, 60 igazi percet várok. Ezt várom Renatótól holnap."

Visszatérve az Instagram-posztodra és a Curva Sudnál lévő transzparensért mondott köszönetedre, büszkeséggel tölt el ez a szeretet közted és a Roma-szurkolók között a stadionban? Okot ad arra, hogy a közös jövőre gondoljatok?

"Én gondolok a közös jövőre? Nincs szükségem arra, hogy bármire is gondoljak. A fejemben minden világos és objektív. Csak annyit tehetek, hogy köszönetet mondok ezeknek a szurkolóknak. És elmondani nekik, hogy ez a helyzet nem hagy teljesen nyugodni.

"Azért mész a stadionba, hogy szurkolj a játékosoknak, a csapatnak. A transzparensek a pályán lévő srácoknak szólnak. Természetesen meghatónak találom. Büszkeséget és még nagyobb empátiát érzek irántuk, de ez nem olyasmi, amit szeretek. Ha megkérhetem őket, hogy ne tegyék ezt értem, akkor megteszem. A játékosoknak és a csapatnak van szüksége erre a támogatásra. De természetesen nagyon hálás vagyok nekik.

"Ami a gyereket illeti a pálya szélén, ez olyasmi, amit sokszor csináltam. Én voltam a labdásfiú, apukám pedig az edző. Eljutottunk egy olyan pontra, amikor már nem volt szükség papírdarabokra. Ő mondta el nekem, én pedig továbbítottam az információt. Néha még hozzá is tettem néhányat..."

Úgy néz ki, hogy holnap négy védővel kezd a csapat, meg tudod erősíteni ezt? És mit tervezel Paulo Dybala nélkül?

"Már múlt vasárnap is hiányzott nekünk Dybala. Volt egy meccs Dybalával és volt egy meccs nélküle. Az egy Fiorentina volt, ahol Dybala a pályán volt, és nem tudták sokat birtokolni a labdát. Mindig megtaláltuk a kiutat, a játékváltást, amíg Paulo ki nem hagyta a lehetőséget, hogy 2-0-ra alakítsa az eredményt. Ez lehetett volna a meccs vége."

"Aztán jött egy másik meccs nélküle, mert nincs senki más, aki olyan lenne, mint ő. Most nélküle kell boldogulnunk. Romelu Lukaku sem lesz velünk a következő meccsen. Nehéz lesz, mert nincs másik játékosunk, aki ugyanazt csinálja. Másképp kell majd csinálnunk a dolgokat. Van Andrea Belotti, van Lorenzo Pellegrini, aki második csatárként játszhat, van Stephan El Shaarawy, és van két gyerekünk, akik holnap a kispadon lesznek: Luigi Cherubini és Joao Costa. Kreatívak, gyorsak, kicsik, mozgékonyak.

"De Paulo nélkül nem lesz ugyanaz, és ezt tudjuk. Nem tehetünk semmit."

Négy védővel fogtok játszani?

"Többé-kevésbé igen. Többé-kevésbé, mert Zeki Celik és Rick Karsdorp ugyanazon az oldalon lesz."

Mi a helyzet azokkal a játékosokkal, akik nem vettek részt az utolsó edzésen? Hogy van Mancini és Pellegrini? És ha előre tekintünk a Bolognára, mivel Azmoun lehet, hogy nem fog tudni pályára lépni, szerinted Leo Spinazzola időben felépülhet?

"Nehéz Leo és nehéz Azmoun számára, de van remény. Mancininek elég komoly problémája van, de nem tört el mindkét lába. És mivel nincs két törött lába, játszani fog.

"Ő más játékos, mint az, akinek itt van egy kis problémája, és emiatt nem játszik. Neki nincs ilyen problémája. Mancini 100%-ban játszani fog.

"Pellegrini, Leo Paredes és Bryan Cristante holnap is bevethető lesz".

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Sheriff Tiraspol, Európa liga