Mourinho: A rájátszás nem katasztfóra

Mourinho: A rájátszás nem katasztfóra

A Roma döntetlent játszott a Servette otthonában, így nagy valószínűséggel csak a csoport második helyén végez.

Intenzív meccs volt, mindkét fél tisztességesen megküzdött egymással. Csalódott lehetsz a három kihagyott lehetőség miatt...

"Fontos lehetőségek voltak, de ami a második félidő elején történt, az is fontos volt - és ez az, ami folyamatosan történik. Kár, hogy nem volt kamera az öltözőben a félidőben, mert mindig beléjük kalapálom. Figyelmeztetem őket, hogy a második félidőre egy otthon 1-0-ra vesztes csapat ellen kell kimenniük, és a vége felé a szurkolóik támogatása mellett játszani...

"Természetesen az ellenfeled úgy fog kijönni, hogy mindent megtesz az egyenlítésért. Túlságosan félvállról vettük a mérkőzésnek ezt a szakaszát. Vannak játékosok, akik elpazaroltak egy újabb lehetőséget."

Houssem Aouar?

"Nem, nem Aouarról beszélek, hanem általában a játékosokról. Vannak olyan játékosok, akik a kispadról is bejöttek. Amikor a Serie A-ban a kispadról jönnek a játékosok, mindig megfelelő hozzáállással, jó összpontosítással játszanak, de ezeken az európai kupameccseken, különösen idegenben, úgy tűnik, hogy azok, akik a kispadon kezdenek, és akik nem szoktak a kispadon kezdeni, amikor bejönnek, akkor azt rossz hozzáállással teszik. Ez nem segít a csapatnak.

"Nem gondolom, hogy a rájátszásba kerülés katasztrófa. Nyilvánvalóan nehéz lesz, de egyben motiváló is, hogy egy nagy csapat ellen játszunk, amely a Bajnokok Ligájából kiesik. Újabb nagy európai esténk lesz egy telt házas Olimpicóban, és a szurkolóink nagyon fel lesznek dobva. Nem fogok drámát csinálni ebből a második helyből. Szerintem inkább dráma, hogy néhányan elpocsékoltak egy lehetőséget azzal, hogy ugyanazzal a hozzáállással játszottak, amit folyamatosan látunk, különösen a második félidő elején, amikor vezetünk."

Fontos dolgot mondtál: a csapat mentális fejlődését gátolja ez a fajta hozzáállás.

"Tényleg nem értem. A Bajnokok Ligájában 150 olyan meccset játszottam, amelyek sokkal "fontosabbak", mint ez, és a motivációm ezeken a meccseken az egekbe szökött. Úgy tűnik, hogy egyesek, akiknek nincs sok európai tapasztalatuk, kissé felszínesen játsszák ezeket a meccseket.

"Mindig ugyanazok a srácok azok, akik 90 percig koncentráltak maradnak, és nem kell őket megneveznem. Aztán vannak olyanok, akik egy kicsit felületesen állnak hozzá az ilyen típusú meccsekhez."

Kénytelen voltál Bryan Cristantet megint a védelemben játszatni. Nem borítja fel egy kicsit a csapat egyensúlyát, ha kiveszed őt a középpályáról?

"Természetesen igen. De sajnos csak egy Cristantenk van. Ha hárman vagy négyen lennének, mindannyian játszanának. Csak egy van, és ő fantasztikus példa a többieknek. Egy igazi példakép. Maximális koncentrációval játszik, és semmit sem vesz félvállról.

"Előtte Paredes ismét nagyszerű meccset játszott, és koordinálta a játékunkat, amikor nálunk volt a labda. Ő egy világbajnok, és ő sem veszi félvállról ezeket a meccseket. Aztán vannak olyanok, akik jól érzik magukat, ha felületesek, és ez látszik az eredményeken."

Fizetni fognak érte?

"Nincs mit fizetni. Guardiola meg tudja fizetetni az emberekkel ezeket a dolgokat. Ha valakivel nem elégedett, akkor elköszön tőle, és hoz egy másikat. Ez nem probléma. Nekünk itt nincs ilyen lehetőségünk. Itt van egy edző, akinek folyamatosan kalapálnia kell, nap mint nap dolgoznia kell, hogy a legjobbat hozza ki ezekből a játékosokból.

"Még egyszer mondom: fantasztikus csapatunk van, jó emberek, profi emberek, akik szeretik a Romát és jól akarnak teljesíteni. Ez inkább a DNS-ről, a komfortzónádról szól. Otthon általában sikerül beoltanunk a megfelelő mentalitást, de idegenben ez egy kicsit nehezebb. Mindezek után ma is nyerhettünk volna, még ezekkel a dolgokkal sem vagyok elégedett".

Mennyire fontosak azok az általad említett játékosok, akik pozitív példát mutatnak másoknak, akik nem képesek megtalálni a megfelelő fókuszt? Azon kívül, amit te magad közvetítesz feléjük mentális szinten . [A kérdést Giuseppe Bergomi tette fel]

"Bergomi tudja, hogy miről beszél. Tudja, hogy mennyire fontosak ezek a játékosok. Ő maga is közéjük tartozott. Vannak ezek a típusú játékosaink, akiket én felületesnek nevezek, nem túl felelősségteljesnek abban a tekintetben, hogy azt mondják: 'Hé főnök, itt vagyok. Játszani akarok. Többet akarok játszani. Állandóan játszani akarok. Most már kevesebb beleszólásuk van. Ha valamelyikük bejön az irodámba, és azt mondja, hogy többet akar játszani, azt mondom: 'Hogy érted, hogy többet akarsz játszani? Akkor fogsz többet játszani, amikor a többiek már halottak lesznek.' Mert mindig azok az emberek állnak ki, akiket számon tartanak."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Servette, Európa liga