De Rossi: Végig bátran játszottunk

De Rossi: Végig bátran játszottunk

A fiatal tréner szerint a Roma végig bátran, és jól védekezve játszott a Milan elleni Európa liga mérkőzésen.

Paulo Dybala ma este ismét gólpasszt adott Mancininek, és a derbihez képest több taktikai változást láthattunk: Stephan El Shaarawy a jobb oldalon, Chris Smalling szinte hipnotizálta Olivier Giroud-t. Mi tetszett a legjobban?

"Minden, amit említettél. 65-70 percig nagyon jól kontrolláltuk a labdát, végig megtartottuk azt, és nem csak megtartottuk, hanem ki is csaltuk őket, és befutottunk az üres területekre."

"A mai volt talán Romelu Lukaku legjobb teljesítménye, mióta itt vagyok. Nagyon sokat segített nekünk, nagyon sokat mozgott üres területekre, lekötötte folyamatosan a védőket, és visszazárt védekezni, ha kellett."

"Hajlamosak vagyunk dicsérni a csatárokat, ha gólt lőnek, de én mindig azt szeretném látni, hogy Romelu úgy játszik, mint ma este. Beszéltünk vele erről, és ezt akartam látni tőle."

A srácok egyre több személyiséggel játszanak. Nem könnyű olyan jól járatni a labdát, mint a San Siróban.

"Volt néhány olyan meccsünk, ahol nem voltunk olyan jók. A Lecce ellen kicsit lassúak voltunk, kevésbé voltunk élénkek, míg a Fiorentina jól támadott. A derbin jobban kezdtük el mozgatni a labdát, és ma még többet javítottunk ezen."

"Néha azt gondolod, hogy minél nehezebb az ellenfél, annál nehezebb megtartani a labdát. Néhány esetben azonban ennek az ellenkezője is előfordulhat, mert a hangulat kizökkenthet téged. A nagyszerű támadó játékosok néha teret hagyhatnak hátul, ezért meg kell őrizni a hidegvéredet, és nem szabad megijedni."

Ma több karaktert, több bátorságot, több passzt, több technikai tudást láttunk. Mit élveztél a legjobban?

"Egy kicsit mindent. Akár a bátorságot, hogy megtartsuk a labdát, akár a bátorságot és az erőt, hogy védekezzünk az utolsó percekben, mert ez is a futball része. Amikor ilyen jó ellenfelekkel találkozol, néha szükséged van arra a 'kiscsapat' mentalitásra, és arra, hogy az utolsó tíz-tizenöt percben megtartsd, amid van. A srácoknak tudniuk kell, hogyan kell mindent megtenni."

"Mondtam nekik, hogy a Lecce után nem fogadok el még egy kicsit sem kevesebbet annál a hozzáállásnál, amit a derbin mutattak. Lehet, hogy veszítünk, lehet, hogy elrontunk egy passzt, de nem lehet csak a Lazio és a Milan ellen ilyen derbi mentalitásunk. Ha Udinében nem látom ugyanazt a vadságot és koncentrációt, és ha ott nem játszunk igazi csapatként, az azt fogja jelenteni, hogy még rengeteg munka vár ránk, és hogy a játékosaim nem értették meg azt a hozzáállást, ami a futballhoz szükséges, különösen, amikor ezek a meccsek ennyire fontosak. Ezek a nagy klubok elleni meccsek pont jók arra, hogy az embert felkészítsék a legnehezebb dolgokra is, de kisebb stadionokban is így kell játszanunk. Mérges voltam a Lecce után, mert rosszul játszottunk".

El Shaarawy jobb oldalon való játszatása segített a csapatnak megfojtani a Milan bal szélét. A Milan által a bal oldalon kialakított szokásos háromszögek blokkolása és az emberfogásos váltások tekintetében is jó munkát végzett. Bryan Cristante remekül teljesített. Mennyire fejlődik a csapatod a labdán kívül? Korábban már beszéltél a keresztpasszok elleni védekezéssel kapcsolatos problémákról, de úgy tűnik, hogy a Roma mostanra jelentősen javult. Hogyan jutottatok el idáig?

"Az út elsősorban a kutatásról szól, bár nem kell túlságosan közelről tanulmányozni az AC Milant, különösen a baloldali topjátékosaik tekintetében. Nagyszerű labdarúgóik vannak az egész pályán, de ez gyakorlatilag az a lánc, ami a dominanciájukhoz vezetett, mind akkor, amikor megnyerték a Scudettót, mind pedig az elmúlt években általában."

"Általában Paulo Dybala és Bryan van ott, és ők nagyszerű munkát végeznek, de Theo Hernandezzel fel-alá futkosni egy kicsit sok lett volna Bryan számára, így megpróbáltuk a helyes döntést meghozni. Örülök, hogy Bryant említetted, mert ő mindig ott volt, készen állt mindenre, és megfojtotta Reijnders játékát, aki egy másik top játékos."

"Néha a játékosok mentálisan akadnak fenn a dolgokon. Azt gondolhatják, hogy nem tudnak egy bizonyos pozícióban játszani. Mondtam Stephannak, hogy a jobb oldalon akarom őt játszani, és a reakciója és a testbeszéde szuper pozitív volt, szóval nyugodt voltam emiatt. A játékosok jól teljesítettek a pályán."

Büszke vagy arra, ahogyan felkészültél a meccsre, majd láttad az eredményt a pályán? Vagy a Roma újjászületése szempontjából fontosabb volt, hogy bízzanak a játékosokban? Gondolok itt Zeki Celikre, aki korábban nem sokat szerepelt, ma pedig Rafael Leaót tartotta csendben.

"A játékosok tele vannak önbizalommal, és ez látszik az edzéseken tanúsított hozzáállásukon, ami a mérkőzésekre is ugyanezzel a hozzáállással viszi őket. Kár, hogy ez a mentális aspektushoz, valamint a technikai és taktikai oldalhoz is kapcsolódik. A mérkőzés előtt azt mondtam nekik, hogy nyugodt vagyok, hiszek bennük, és nagyon büszke vagyok a pályán tanúsított hozzáállásukra és arra, ahogyan a személyiségüket megmutatják. Ez a legnagyobb nevekre is igaz, mert ők is tudják, hogyan kell küzdeni".

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Milan, Ser