De Rossi: Nagyon sok vesztenivalónk van!

De Rossi: Nagyon sok vesztenivalónk van!

A Roma ma este a Milan vendégeként lép pályára az Európa liga negyeddöntőjének első mérkőzésén.

Sokszor jártál és játszottál már itt Milánóban, de milyen érzés most ezt megtenni az új szerepkörben?

"Ez az a stadion, ahová különösen szerettem volna visszatérni. Az egyik korai interjúmban azt mondtam, hogy kár, hogy már játszottunk itt az Interrel és az AC Milannal. A sors és az európai utunk most lehetővé tette, hogy visszatérjünk abba a stadionba, amely egy kicsit mást jelent számomra, mint az összes többi, kivéve azokat, ahol otthon éreztem magam. Ezek közül az egyik itt van Olaszországban, a másik pedig Argentínában."

"Ez egy csodálatos helyszín, dicsőséget áraszt. Akár az Inter, akár az AC Milan az ellenfél, aki idejön, az zseniális futballistákat lát és csodálatos futballesteket élhet át. Örülünk, hogy itt lehetünk."

Előny vagy hátrány, hogy az első mérkőzés idegenben lesz?

"Mindig azt mondták, hogy jobb, ha a második mérkőzést otthon játsszuk. Úgy gondolom, hogy most, hogy az idegenbeli gólok már nem számítanak, ez sokkal kisebb jelentőségűvé vált. Ez olyan, mint a mérkőzések beosztása. Előbb vagy utóbb mindenkivel játszani kell. Ez már csak így megy. Egyszer otthon, egyszer pedig idegenben kell játszani. Emellett készen kell állnod, minden külső tényezőn és izgalmon túl, és úgy kell felkészülnöd a mérkőzésre, hogy tudod, két mérkőzésen dől el a továbbjutás."

Hogy van Chris Smalling?

"Jól van, és a csapattal edz. Nem azért állítottam be a derbin, hogy húzzam az időt, hanem mert úgy éreztem, hogy szükség van a magasságára és a védekező kvalitásaira."

"A beszélgetés a játékperceinek menedzseléséről inkább azzal függ össze, hogy holnap Evan Ndickara eltiltás miatt nem számíthatunk, és Dean Huijsen sincs a keretben, így nem sok középső védő maradt. Ha ilyen helyzetben kezdett volna múlt szombaton, akkor simán előfordulhatott volna, hogy mostanra csak két középső védőnk marad: Gianluca Mancini és Diego Llorente."

"Ez volt a célom, hogy kicsit ő is játszhasson. A többi döntés a meccs alakulásától függ, de ő most jól teljesít. Ugyanúgy játszhat, mint mindenki más. Keményen edz, sőt, nagyon keményen edz mostanában. Elégedettek vagyunk a felépülésével és azzal, ahogyan edzett a második sérüléséből való visszatérése és a rehabilitációja között. Keményen hajtott, hogy visszakerüljön a csapatba, és nagyon elégedett vagyok vele."

Az emberek kíváncsiak arra, hogy a balszélen, ahol a Milan különösen erős, ott a Roma mire lesz képes. Mivel készültél, hány álmatlan órád van ebben?

"Tisztában vagyunk azzal, hogy az AC Milan összes játékosa mennyire jó, és amikor a baloldalon birtokba veszik a labdát, bárkit meg tudnak lepni. Nem csak erről van szó, hanem arról is, hogy tudjuk, hogyan kell mozogni és a megfelelő időben a megfelelő területekre kerülni, tekintettel arra, hogy a mi játékosaink hol szeretnek játszani."

"Azt gondolom, hogy ha olyan szerencsés vagy, hogy olyan játékosod van, mint Dybala, akkor azt kell kérned tőle, hogy hozzon áldozatokat, fusson keményen, mutasson elkötelezettséget és nyerjen párharcokat, de ugyanakkor nem szabad túl sokat sem kérni tőle, különben tönkreteheted azt az atletikus és mentális kondíciót, amire szüksége van ahhoz, hogy akár le tudja támadni az ellenfelet. Szerintem ők is nagyon félni fognak Paulotól."

"Van egy fotó a telefonomon, ami egy képernyőfotó az Instagramról. Paulo kilenc párharcban vett részt a derbin. Úgy küzdött, ahogy az igazi vezérek szoktak. Ez nagyon sokat jelent nekem. Ez azonban sosem elég. Tulajdonképpen ez a kötelességük, de amikor látod ezeket a minőségi játékosokat, ahogy küzdenek, becsúsznak, mindenkit levadásznak, és megvan bennük ez az energia mind a 70 vagy 75 perc alatt a pályán, de akár az egész meccsen is, az megnyugtat."

"Rajtam múlik, hogy megmondjam neki, mikor, hol és hogyan harcoljon a pályán, ha kell, és talán nem az lesz a feladata, hogy Theo Hernandezzel az egész szélen fel-alá rohangáljon."

Mitől tartasz leginkább taktikai szempontból? Mennyire változtál taktikailag és emberileg az elmúlt hónapokban, mint a Roma edzője?

"Félek az AC Milan játékosainak valódi minőségétől és a játékuktól. Sok éve ismerem az edzőjüket, és ami meglep, és amit nagyon csodálok benne, az az, hogy akkor találkoztam vele, amikor egy kis csapatot edzett, és ők egy bizonyos módon gyűjtötték a pontokat. Aztán láttam őt egy nagyobb klubnál, a Bolognánál, ha nem tévedek, és a játékosai minősége alapján már fejlődött."

"Aztán újra láttam őt a Lazio, az Inter és a bajnoki győztes Milannál hihetetlen minőségben. Azt hiszem, folyamatosan fejlődött és javult. Mindig tartotta a ritmust a csapataival, és ez ma is így van. A Milan harmóniával játszik, és jól futballozik. Erős teljesítményt kell nyújtanunk a játékunkat, a karakterünket és a személyiségünket tekintve, miközben megpróbáljuk őket rávenni, hogy a pálya olyan részein játsszanak, amit nem szeretnek."

"Ami a velem kapcsolatos kérdést illeti, ez a három hónap nem változtatott meg, de minden nap nagyon boldog vagyok. Ez nem változtatja meg az életemet. Egyszer beszéltem a római pesszimizmusról - 'Mindig rosszul sül el. Úgyis veszíteni fogunk. 'Ma nyertünk, de a következőt elveszítjük.' - És rájöttem, hogy én is ezt a 'furcsa' gyakorlatot alkalmaztam magammal szemben edzőként, amikor azt mondtam magamnak, hogy ez a csapat nem engem akar, ide úgysem vagyok elég jó... Talán balszerencse volt. Vagy egy másik csapat azért nem alkalmazott, mert túl fiatal voltam. Az összes ajtó, amelyet az elmúlt hét hónapban becsaptak az arcom előtt, idáig vezetett."

"Időnként azt is észre kell venned, hogy milyen szerencsés vagy, mert a szerencse fontos része az életnek, és amikor megkapod, meg kell mutatnod, hogy mennyit érsz. Néha talán csak sajnálod magad. Ha azonban összességében nézem az életemet, mind magánéleti, mind szakmai szinten, akkor szinte mindig jól alakult."

Ugyanannyi pontot gyűjtöttél a Romával, mint Stefano Pioli Milánja. Ez alapján reális esélyetek van az El-párharcban, vagy a bajnoki tabellán mutatkozó különbségnek van hatása?

"Hála Istennek, holnap a bajnoki tabella nem játszik szerepet, és nincs olyan különbség, amit megpróbálhatnánk behozni, mert ez két különböző sorozat. Nyilvánvaló, hogy ha az elmúlt években több pontot gyűjtöttek, mint mi, az azt jelentette, hogy a bajnokságban jobbak voltak."

"De most itt vagyunk, és az elődöntőbe jutásért játszhatunk. Valahol azt olvastam, hogy nincs vesztenivalónk, de nekünk igenis van vesztenivalónk! A Romának van egy potenciális elődöntős helye, amit elveszíthet. Nem azért vagyunk itt, hogy kozmetikázzunk a számokon."

"A bajnokságban azt mondhatnánk, hogy a döntetlen jó eredmény, ha a San Siróba megyünk, de itt nincs ilyen. Szó sincs arról, hogy két döntetlenre játszunk, majd a büntetőkre apellálva megpróbálunk továbbjutni. Ami minket illet, holnap meg kell próbálnunk nyerni. Ha holnap nem jön össze, akkor meg kell próbálnunk továbbjutni a következő fordulóba egy hét múlva Rómában."

Ki kellett józanítani a csapatot a derbi után? És hogy van Gianluca Mancini - fizikailag és mentálisan az elmúlt napok vitái után?

"Már az elején világossá tettem számukra, hogy a földön kell maradnunk, mert néha a derbi megnyerése egy kicsit mámorító lehet. Elkezdheted azt hinni, hogy jobb vagy, mint amilyen vagy, mert az emberek úgy ünnepelnek, mintha tíz meccset nyertünk volna - mert nekik ez tíz meccsel ér fel. De hamar visszatértünk a pályára és újra keményen dolgoztak. Csak ennyit kértem tőlük - hogy keményen dolgozzanak, és figyelmesen hallgassanak, amikor elmagyarázom a játéktervünket, a felállásunkat, az ellenlépéseinket. És így is tettek."

"Az edzéseken keményen dolgoztak, és elvégezték a regenerációs munkájukat. Teljesen megbízom bennük. Az, hogy a szokásosnál kicsit többet mosolyognak, nem ijeszt meg, és nem is gondolom, hogy csütörtök este kevésbé komolyan vennék a dolgokat. Nyilvánvaló, hogy egy újabb nagy meccs vár ránk. Valószínűleg nagyobb feladatunk lett volna lélektanilag, ha a bajnokság utolsó helyezettje ellen játszottunk volna. Akkor egy kicsit jobban aggódtam volna. De ha nem vagy megfelelően motivált egy negyeddöntőre a San Siróban, akkor valami nincs rendben."

"Mancini jól van. Nincs negatív hatással rá. Nagyon boldog. Elfogadta a sportbíró döntését. A derbi most már egy lezárt fejezet, és rendben van, ahogy a dolgok alakultak."

"Fizikailag és mentálisan is jól van. Nem is lehetne másképp, miután ő döntötte el a derbit, és olyan város hőse lett, mint Róma."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Milan, Európa liga