JÁTÉKOSOK


Profil

0 Eusebio Di Francesco
Születési hely:Pescara
Születési idő:1969. szeptember 08.
Életkor:50
Nemzetiség:Olasz
Magasság:178 cm
Poszt:edző
Serie A első szereplés:-1. november 30.
AS Roma első szereplés:-1. november 30.
AS Roma utolsó szezon:2018/19

Kevés olyan szakember létezik, aki tudja, hogy mi kell egy Roma Scudettóhoz: Eusebio Di Francesco egészen biztosan ezek között van.

 

Di Francesco egyik legértékesebb pillanata 2001 nyarán jött el, amikor az akkori Roma tagjaként megnyerte a klub történetének harmadik Scudettóját azon a felejthetetlen júniusi napon. Igaz a pályán nem az volt Di Francesco legjobb szezonja - a rengeteg sérülés a mérkőzések nagy részéről távol tartotta - és csak éppen az utolsó forduló előtt egy kicsivel tért vissza újra, majd nyáron távozott is az együttestől. Azonban az öltözői jelenléte elengedhetetlen volt a csapat sikeréhez, erre számos csapattársa is utalt, mert olyan volt, aki folyamatosan figyelt azokra a részletekre, amik a lehetséges sikerhez vezethettek.

 

A Romában eltöltött 4 év alatt 129 alkalommal lépett pályára, 16 gólt szerzett és 12-szer a válogatottban is szerepelt. A határozott, ütköző középpályás Pescarában született, azonban az Empoliban kezdte profi pályafutását, ahol 102 mérkőzésig jutott. Ezt követte a Lucchese 4 éven keresztül, majd a Piacenza, innen igazolt a Romához 1997-ben, ahol 3 éven keresztül volt tagja a fővárosi együttesnek. Végül 2005-ben a Perugiából vonult vissza, majd Róma újra hívta, így visszatért a Romához a 2005-06-os szezonra, mint a csapat műveleti vezetője.

 

Ez az egy éves tapasztalat is komoly szerepet játszott abban, hogy elindította saját edzői karrierjét, amit az 1 éves Luciano Spalletti mellett eltöltött időszakra, valamint a Fabio Capello edzősködése idején eltöltött játékos pályafutására épített. Edzői pályafutását a Virtus Lancianonál kezdte, amit egy rövid, 1 éves pescarai, majd egy felbehagyott leccei időszak követett, ezt követően vette át az akkor Serie B-s Sassuolo irányítását.

 

A zöld-fekete csapatot a másodosztály középmezőnyéből a Serie A-ba vezényelte, ahol a 2015-16-os szezonban egészen az Európa Liga indulást érő 6. helyig vezette a csapatot a nyílt támadó futballt kedvelő szakember.

 

2017 nyarán a Roma már harmadszor szólította: játékos, műveleti vezető, vezetőedző. Eljött tehát az idő, hogy Di Francesco felhasználjon mindent, ami a rendelkezésére áll ahhoz, hogy a klubot szép sikerekre vezesse.

 

„Nagyon nagy örömmel tértem vissza Rómába, hogy egy olyan csapatot irányíthassak, amely mindig közel állt a szívemhez. Hálás vagyok Pallotta elnök úrnak és a vezetőségi tagoknak ezért a lehetőségért” – mondta Di Francesco a kinevezését követően.Statisztika