JÁTÉKOSOK


Profil

17 Cengiz Ünder
Születési hely:Sindirgi
Születési idő:1997. július 14.
Életkor:22
Nemzetiség:Török
Magasság:173 cm
Poszt:támadó
Serie A első szereplés:2017. szeptember 16.
AS Roma első szereplés:2017. július 26.
AS Roma utolsó szezon:2019/20

Az elmúlt éveket tekintve az egyik legkiemelkedőbb török tehetség. Cengiz Ünder lett a legdrágább olyan török játékos, aki hazája klubjából igazolt el. A Roma 2017 nyarán vette meg az Istanbul Basaksehir gárdájától.

 

Mindössze 20 esztendősen érkezett meg az olasz fővárosba, ahol hosszú távon számolnak vele. Ballábas, de jelenleg jobb oldalon szerepel, igaz rövid pályafutása során játszott már a bal oldalon és középen egyaránt. Ő egy kvázi csatárként gondolkodó és játszó támadó középpályás. Kiváló érzéke van a gólszerzéshez, valamint ahhoz, hogy erős nyomás alatt is jól teljesítsen.

 

Profi karrierjét az izmiri Altinordu gárdájában kezdte, ami alsóbb osztályokban szerepelt, viszont a fiatal játékos berobbanásával szép sikereket ért el az utóbbi években. Cengiz mindössze 17 évesen már a felnőtt csapatban pallérozódott, mi több, 50 fellépésén 11-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját két év alatt.

 

Az isztambuli óriásklubok árnyékában próbálkozó Basaksehir felfigyelt a játékos teljesítményére, és nagy terveket szövögetve, 2016-ban megszerezte Cengizt. A támadó nem tétlenkedett és rögtön alapemberré nőtte ki magát, első szezonjában 7 találat fűződött a nevéhez.

 

Remek előretörései, kapu előtti befejezése, valamint okos előkészítései segítségével a Basaksehir megszorongatva a városi rivális Besiktast, a török bajnokság második helyéig verekedte fel magát, megelőzve többek között a Fenerbahce–Galatasaray párost, és ezzel kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája harmadik selejtező körébe.

 

Teljesítményét a válogatottaknál is méltatták, U-18-tól kezdve az összes korosztályos válogatottban megmutatta magát. Első négy felnőtt válogatott meccsén már két gólig jutott, ami azt jelenti, hogy nemzetközi mércével nézve is komoly teljesítményre képes. Ezután a következő lépés már csak az lehet, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságában a legjobb védőkkel szemben is brillírozzon.

 

Ebben a kivételes fiatalemberben megvan a potenciál, hogy nagy dolgokat vigyen véghez. Dzsingisz kán elindult meghódítani a világot, talán Cengiz is hasonlóra készül.Statisztika