Totti: Mindig az volt az álmom, hogy csak ezt a mezt viselem a pályafutásom során

Totti: Mindig az volt az álmom, hogy csak ezt a mezt viselem a pályafutásom során

Aláírta újabb és egyben utolsó egy éves szerződését Francesco Totti, aki ezzel valóra váltja régi álmát, hogy csak egy csapat mezét viselve fejezi be a pályafutását.

A játékos, aki ezzel a 25. szezonját kezdi majd meg az ősszel, a klub elnöke, Jim Pallotta társaságában írta alá a szerződést.

"Fantasztikus érzés."- mondta Totti az aláírást követően.

"Mindig úgy akartam visszavonulni, hogy csak egy csapat mezét, a Romáét viselem egész pályafutásom során és szerintem megérdemeltem."

Milyen volt a találkozó Pallottával?

"Teljesen őszinte, egyenes megbeszélés volt, ahogy mindig. Akárhányszor találkozunk, mindig mindenről beszélgetünk, hogy mik történtek az évben. Szerintem most elég jó formában volt."

Ezzel a szerződéssel megalapoztad a jövődet mint a klub hivatalos alkalmazottja is. Milyen érzés?

"Nagyon örülök neki, mert a játékosként eltöltött egy év után további 6 évig leszek a klub alkalmazottja, mint igazgató. Többször is elmondtam már Pallottának és a többieknek is, hogy kimondott szerepkörben, mint technikai igazgató tudom magam elképzelni. Ezzel ők is egyetértettek, amiért nagyon hálás vagyok nekik."

Mindeközben ott van a háttérben az izgalmas Stadio della Roma projekt, amit már a szurkolók és az egész város nagyon vár.

"Igen, az egész város és még többen. Egy csodálatos, saját tulajdonú stadion lesz, ahol remek dolgok valósulhatnak majd meg. Remélem, hogy mihamarabb realitás lesz belőle és örökre megmarad."

Eltekintve a személyes elégedettségtől, a szezon utolsó felében mutatott formád nagyon sokakban tiszteletet váltott ki és nem csak Rómában, hanem az egész világon. Ezt vártad te is?

"Erre, ahogy történt nem számítottam. Ha belegondolnak abba, ami tettem, az nem logikus, senki nem várhatta, én sem. Szerencsére megtörtént és ezzel hozzájárulhattam ahhoz, hogy a csapat a harmadik helyen végezzen. Ez pedig nagyon fontos nekem és a klubnak is."

Várható volt az, hogy ilyen rövid lehetőségek alkalmával ilyen formában leszel és ennyire eredményes?

"Senki nem várta tőlem, hogy percek alatt megváltoztatom a meccseket. Tőlem az emberek kicsit mindig mást várnak, de őszintén, sosem gondoltam volna, hogy ennyire meghatározóan befolyásolom majd a meccseket 4, 7, vagy 10 perc alatt. Örülök neki, hogy így történt és ez már mindig velem lesz, ráadásul bekerült a Roma történelmébe is."

Mi a legélénkebb emléked a szezonból?

"Nem könnyű egyet kiemelni, de a Torino elleni meccs az volt. Már szinte vége volt a meccsnek, 4 perc volt hátra. Amikor beálltam ösztönösen a szabadrúgást akartam elvégezni, de láttam, hogy ott áll Pjanic, így a 16-oson belülre vettem az irányt. Az első labdaérintésből gólt szereztem és rá egy percre még egyet. Az egy álom volt, amit szerencsére a saját szurkolóink előtt élhettem át."

Aztán az egész csapat gratulált neked...

"Őszintén, semmit nem láttam, hogy mi történt akkor, mert az összes csapattársam rámugrott. Nem is vettem észre, hogy még a cserepad is odajött hozzám gratulálni. Megindító volt visszanézni, megmutatta, hogy mennyire egységes csapat vagyunk, akiknek egy céluk van, visszavezetni a Romát a Bajnokok Ligájába. Akkor ez volt a fő célunk."

Mi volt a kulcsmozzanat a Roma feltámadásában a szezonban?

"Szerintem a csapategység, mert annak segítségével sikerült kilábalnunk a nehéz időszakból. A makacsságunk és az egységesség voltak azok, amik segítettek abban, hogy elérjük amit akarunk."

Az üzeneted egyértelmű volt: a célod az egységesítés, nem a széthúzás. Dolgozzunk együtt a célunkért.

"Az volt az, amikor a szurkolók megpróbáltak viszályt szítani köztem és az edző között. Véget akartam vetni a pletykáknak, mert amikor a Roma nyer, az nem csak az edzőnek és a klubnak jó, hanem mindenkinek."

A csapat mindig nagyon versenyképes volt, de kellett Luciano Spalletti ahhoz, hogy kijöjjön az igazi tudás ebből a keretből.

"Ő volt az, aki ezt a jó csapatot összeszedte és vele kilábaltunk a hullámvölgyből. Azt is hozzá kell tenni, hogy a csapat is nagyon jól elfogadta és megtanult a játékstílusát és így lett a szezon második fele remek."

Nézve azokat a képeket, amikor kezet fogsz Pallottával, szinte árad a végeláthatatlan szerelem róluk. Mit üzensz a szurkolóidnak?

"Különösen nincs mit mondanom, 25 éve kapom tőlük a szeretetet. Én is mindig viszonoztam ezt, mert ez kölcsönös. A klub iránti szeretetem egy életen át fog tartani, örökké. Most sikerült ezt az álmomat valóra váltani és ennek a szurkolók is örülnek."

Mennyire lenne nagy dolog, ha a Curva Sud újra tele lenne a következő szezonban?

"Mindenki, a sajátom, a klub és a csapat nevében mondhatom, remélem, hogy jövőre visszatérnek a stadionba a szurkolók. Velük akár 101%-ra is képesek lehetünk, de nélkülük minden sokkal nehezebb. Én biztos vagyok, hogy ez a probléma megoldható és remélem, hogy az utolsó évemben velük tudok ünnepelni. Remélem, hogy meg tudom nyerni a második bajnoki címemet a Romával."

Ezzel te lennél az első olyan Roma játékos, aki 2 bajnokságot nyert. Szerinted ez lehetséges?

"Hiszünk benne. Nyilvánvaló, hogy a szezon előtt mindenki jósolgat és akkor minden nagyon egyszerűnek tűnik. A lehető legmagasabbra szeretnénk eljutni, bár tudjuk, hogy a Juventus mindenkinél sokkal erősebb. De amikor ma beszéltem az elnökkel, ő garantálta, hogy egy nagyszerű Romát épít én pedig azt mondtam, hogy remélem, sikerül megnyernem a második Scudettómat."

Pszichológiailag elkezdtél már készülni az új évre?

"Most elmegyek szabadságra és élvezem a pihenést, meg az új szerződést. Amikor visszatérek, ahogy mindig, most is teljes erővel az új szezonra fogok fókuszálni."

Ismered Spallettit: Mi egyebet tud még neked adni, mint hogy a nyáron együtt dolgozhattok?

"Nagyon sokat. Ahogy többször is mondtam, szerintem ő Olaszország egyik legjobb edzője. Minden tudással rendelkezik, ami egy jó edzőnek kell, ismeri jól a Romát, simán eredményes lehet a Romával. Persze, ha mi nem valósítjuk meg azt, amit kér, akkor nehéz lesz."

Elképesztő fogadtatásban volt részed neked és Mohamed Salahnak a legutóbbi, Egyesült Arab Emirátusokban tett látogatásotokkor. Mire számítasz most Amerikában?

"Olyan fogadtatásban még sosem volt részem, amit ott kaptam. Salah hatalmas ovációt kapott, amikor meglátták, megérdemelte mint játékos, és mint ember is. Természetesen nagyon örömteli, amikor elmész a világ egy másik tájára és ilyen fogadtatásban lesz részed. Ez is azt mutatja, hogy letettél valamit az asztalra a futballban. Meglátjuk mi lesz Amerikában és majd a turné végén elmondom, hogy milyen volt."

Az Eb előtt mit üzensz a csapattársaidnak, El Shaarawynak, De Rossinak és Florenzinek?

"A legjobbakat kívánom nekik. Tudom, hogy mennyire fontos esemény ez és milyen csodálatos dolog ezen résztvenni. Minden játékos megtesz majd mindent Olaszországért, ahogy mindig. Remélem, hogy jól fognak szerepelni és megnyerik a tornát."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Totti