Mourinho: Remélem, hogy kevesebbet érdemlünk, de jobb eredményt érünk el

Mourinho: Remélem, hogy kevesebbet érdemlünk, de jobb eredményt érünk el

Fontos mérkőzés vár a Romára, hiszen holnap este Napoli együttesét fogadja a csapat a Stadio Olimpicoban.

Kezdjük az egyik slágertémával, amelyről mindenki beszél a futballvilágban: az UEFA-val és a FIFA-val kapcsolatos ítélettel. A nemzetközi labdarúgás tapasztalt alakjaként mit gondolsz, melyik irányba halad a futball?

"Én vagyok a Roma edzője, és a Roma hivatalos álláspontja természetesen az enyém is. Nincs más megjegyzésem. Igazad van, ha azt mondod, hogy nagyon sok tapasztalatom van a labdarúgásban, és nagyon sok dolgot megtapasztaltam a futballon belül, de nem szeretnék semmiféle nyilvános elemzést adni. A Roma álláspontja egyértelmű, én pedig a Roma edzője vagyok."

A problémák és a hullámzó eredmények ellenére a Napoli továbbra is a liga egyik legtechnikásabb csapata.

"Ők Olaszország bajnokai, és megérdemelten. Az elmúlt szezonban simán megnyerték a bajnokságot. Elvesztettek egy játékost, de sok másikat szerződtettek. Gyakorlatilag ugyanaz a csapat. Elvesztettek egy csodálatos edzőt, de van egy olyan edzőjük, akinek rengeteg futballtapasztalata van a Serie A-ban és a Napolival."

"Igazad van abban, hogy az eredmények mások. Tavaly nagyon kevés meccset veszítettek, de a játékosok ugyanazok, így a potenciál is ugyanaz. Erős kispadjuk van, nagyon sok lehetőséggel. A Napoli az Napoli."

Miért döntöttél úgy, hogy most jelented be, hogy a Románál akarsz maradni? Mi késztet arra, hogy a jövőddel kapcsolatos bizonytalanság mellett is a Románál akarj maradni? Vannak kérdőjelek a sportvezetői oldallal kapcsolatban. Még nem tudjuk, ki lesz a következő sportigazgató. Vannak problémák, ahogyan azt már az elmúlt néhány szezonban is hangsúlyoztad: Az FFP sem segíti a Roma fejlődését a megnövekedett bevételek ellenére, és a növekedési rendelet fokozatos eltörlésével kétségek merülnek fel az átigazolási piacon hozott jövőbeli döntésekkel kapcsolatban.

"Az ok pontosan mindahhoz kapcsolódik, amit mondtál. Minden bizonnyal voltak kétségek a pozíciómmal kapcsolatban. Beszéltél erről a dologról, és a Financial Fair Playről. Az emberek azt gondolhatták, hogy talán vannak kétségek a fejemben, és hogy a döntésem ettől vagy attól a dologtól függ, vagy hogy a frusztráció egyes pillanatai kétségeket ébresztenek, de én világossá tettem az álláspontomat. A célom pontosan az, hogy ne legyenek kétségek, és ne kelljen erről beszélnünk. Nincs más ok. Ez az egész nagyon világos és objektív.

"Lehet, hogy az emberek azt gondolták volna: 'Maradni akar, nem akar. Várni akar, de nem akar. Ettől vagy attól függ.' Számomra nem függ. Ez így van. Mindig is közvetlen és őszinte voltam a kezdetektől fogva.

"Egy héttel azután, hogy aláírtam a Romához, kaptam egy fantasztikus ajánlatot. Tájékoztattam a klubot, és nem fogadtam el, mert már megállapodtam a Romával. Mint tudják, 2021 decemberében, a Konferencia Liga szezonjában volt egy ajánlatom Portugáliából. A világ legjobb játékosaival dolgozhattam volna együtt, megnyerhettem volna az Eb-t és a vb-t, de beszéltem a klubbal, és fontos volt számomra, hogy maradjak, ezért maradtam."

"A budapesti döntő után volt egy találkozóm a tulajdonosokkal. Tájékoztattam őket a szaúd-arábiai helyzetről, és úgy döntöttem, hogy nemet mondok. Most akkor itt véget ér az őszinteségem?

"Mit mondhatnék? Szeretnék maradni és küzdeni minden nehézség ellenére, minden feltétel adott, minden pozitív dologgal, néhány negatívummal is, és vannak nehézségek, ahogy mondtad. Ez az én álláspontom, és ebben nincsenek kétségek. Nem akarok többet beszélni erről a helyzetről."

A futball főszereplőkből és szupersztárokból áll. A Napoli elleni összecsapáson két sztárjátékos is összecsap Romelu Lukaku és Victor Osimhen személyében. Mit gondolsz erről a két játékosról? Mik az erősségeik és a gyengeségeik, és hol tudnak fejlődni?

"Mindketten fantasztikus csatárok. Zseniálisak, de különbözőek. Az egyik visszaáll és összejátszik a csapattársaival. A másik egy közvetlenebb játékos, aki megpróbál hátulról betörni. Mindketten csodálatos játékosok. A Serie A nagyon örülhet, hogy mindkettőjüket megszerezte. Olyan top játékosok, akik a világ bármelyik másik bajnokságában játszhatnának, ez nem kérdés."

Didier Drogba jobb volt náluk?

"Ő más volt. Mindannyian más játékosok. Nehéz összehasonlítani, de soha nem szerettem összehasonlítani a legjobb játékosokat. Osimhen jelenleg a legjobb afrikai játékos. Didier sokáig a legjobb afrikai játékos volt, Lukaku pedig afrikai szülőkkel rendelkezik, de ő egy európai játékos. Akárhogy is, ő a világ egyik legjobb játékosa. A legjobb labdarúgókról beszélünk."

Hogy haladnak a sérülésből felépülő játékosok, különösen Gianluca Mancini? Lehet, hogy ez lesz az a meccs, amelyen Marash Kumbulla tíz vagy 15 percet játszhat?

"Nem, Kumbulla még a kispadon sem lesz ott. Egyelőre még nem. Jól van, és semmi rossz nem történt, de fáradt. Ma pihennie kellett, és holnap is pihennie kell. Szerintem a jövő hét elején a kispadon lesz a következő meccsen. Szerintem ez lehetséges.

"Paulo Dybala jól van, és az általunk várt időkereteken belül van. Nyilvánvalóan holnap még nem számíthatunk rá.

"Mancini egész héten nem edzett. Ma edzett először, és holnap játszani fog. Ő azok közé tartozik, akik játszanak, hacsak nincs hármas sípcsont- vagy szárkapocscsonttörése. Mivel a csapatnak szüksége van rá, játszani fog.  Aouar még messze van ettől."

Mi a helyzet Chris Smallinggal?

"Még nem láttam őt a pályán. Az orvosi részleg továbbra is vizsgálja őt. Még nem is edzett egyénileg a pályán, szóval még hosszú út áll előtte".

Mennyire lesz nehéz a Napoli ellen, minden probléma ellenére?

"Voltak problémáik néhány eredményt tekintve, de nem a játékosok minőségét tekintve. Ahogy korábban is mondtam, ők ugyanaz a csapat, amely tavaly Kim nélkül is megnyerte a bajnokságot. Abból a kezdő XI-ből, amellyel megnyerték a Scudettót, még mindig tízen játszanak. Nagyon sok lehetőségük van minden poszton, és ők egy top csapat. Tudjuk, hogy mik a nehézségek. Az igazat megvallva minden alkalommal, amikor a Napolival találkoztunk, az eredmény mindig a hajrában dőlt el. Úgy kaptunk ki 1-0-ra, hogy nem érdemeltünk vereséget, miután a 80. percben kaptunk gólt. Nápolyban sokáig döntetlen volt, aztán megérdemelten kaptunk ki az utolsó percben. Az elmúlt két szezonban nagyon jól teljesítettünk ellenük, anélkül, hogy olyan eredményt értünk volna el, amit a teljesítményünk megérdemelt volna.

"Holnap reméljük, hogy kevésbé érdemeljük meg, és jobb eredményt érünk el."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Napoli, Ser