Mourinho: Jó héten vagyunk túl, de holnap kemény meccs vár ránk

Mourinho: Jó héten vagyunk túl, de holnap kemény meccs vár ránk

A Roma vasárnap este a Fiorentinát fogadja a Stadio Olimpicoban, és amennyiben nyer, megerősíti helyét a 4. helyen.

Hat nap állt a rendelkezésedre, hogy eddz és dolgozz a csapattal. Láttál javulást néhány játékosodon?

"Ez egy jó hét volt, mert jól tudtunk dolgozni, jó intenzitással. Ezt általában nem tudjuk megtenni, amikor sok meccset játszunk."

"Smalling nem lesz a keretben - vele kapcsolatban nem történt előrelépés. Kumbulla fejlődik, újra elkezdett a csapattal edzeni, bár még nem teljesen. Ha minden jól megy, nem mondom, hogy 100%-os lesz, de talán 10-15 percig segíthet, a Napoli ellen vagy az első januári meccsünkön. Marash nagyon jól dolgozik."

"Az olyan emberek, mint Renato Sanches és Pellegrini, akik az utóbbi időben sérülést szenvedtek, jól dolgoztak a héten. Tammy Abraham szintén nem áll rendelkezésre."

"Régen volt már lehetőségünk az egész csapattal együtt edzeni és taktikai ötleteken dolgozni. Ez egy jó hét volt."

Holnap minőségi ellenféllel találkoztok a Fiorentina személyében. Milyen mérkőzésre számítasz?

"Igen, ők egy minőségi csapat, sok lehetőséggel és nagyszerű csapattal. Sok olyan játékos nélkül verték meg a Parmát hétközben, akik holnap kezdeni fognak. Tényleg egy kiváló csapat, egyértelmű identitással, és ugyanazokért a célokért játszanak, mint mi - ezt a bajnoki tabella is mutatja. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok."

Taálkoztál a FIGC ügyészével. Mit vársz a sport igazságszolgáltatási rendszertől?

"Igazságot várok. Számomra ez nem jelentett problémát. Az életem Rómában a munkám. Önszántamból mentem el, és örömmel tettem, mert a FIGC ügyésze, Giuseppe Chine úr megadta a lehetőséget, hogy elmondjam, amit el kell mondanom, ami az igazság. Soha nem sértettem meg a játékvezetőt. Soha nem vontam kétségbe a képességeit. Soha."

"Ezt a kifejezést - amely számomra teljesen normálisnak tűnt, és még mindig az, mert használom, amikor magamról beszélek a munkámmal kapcsolatban, sőt a társasági életemben is - valami mást értettek alatta, mint amit én akartam. A mérkőzés során a játékvezető megmutatta, hogy képes volt kezelni. A mérkőzés után pedig pontosan ezt mondtam: a játékvezető jó munkát végzett."

"Nem látok ezzel semmilyen problémát. Alapvetően ezt mondtam a FIGC ügyészének is. Elvárom az igazságszolgáltatást. Ennyi az egész."

Ott van Domenico Berardi része is, amiért a Sassuolo nagyon dühös volt. Erről is beszéltél?

"Ez a Sassuolo problémája, és ez egy karakterprobléma is. Amikor találkoztak velem, a meccs előtt és után, miért nem mondtak nekem semmit? Miért üdvözöltek udvariasan, nagy mosollyal, aztán másnap azt mondták a sajtónak, hogy nem elégedettek azzal, amit mondtam?"

"Én úgy látom, hogy ez méltóság kérdése. Ha valamivel nem vagyok elégedett egy ellenféllel, akkor a meccs után keresek egy nyugodt pillanatot, hogy megbeszéljük. Ez nem történt meg a Sassuolóval, ami meglepő volt számomra."

"Mindenesetre amit mondtam, azt jogom van kimondani. Sőt, több mint jogom - kötelességem kimondani. Olyan emberként, aki 20 éve a legmagasabb szinten edzősködik, kötelességem megvédeni a futballt. Ez volt a szándékom: megvédeni a futballt. Mert vannak olyan dolgok, amelyek a pályán történnek, amiknek nem kellene megtörténniük, de sajnos nagyon gyakran megtörténnek, hétről hétre."

Tiago Pinto kijött és határozottan megvédett téged a Sassuolo meccs előtt. Mennyire volt ez örömteli számodra? Úgy látod, hogy ez pozitív jel a jövőre nézve?

"Számomra Tiago Pinto a Roma. Amikor ő beszél, akkor a Roma beszél. Én is így látom. Nem beszél személyes szinten. Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy a klub beszél."

"Nem várom el a klubtól, hogy támogasson, ha hibázom, mert amikor ez történik, nem várom el senkitől. De amikor nem hibáztam, amikor a szavaim teljesen normálisak és higgadtak, akkor jó volt, hogy a klub azt mondta: 'Mi itt vagyunk'. Hogy egy olyan kifejezést használjak, amit már nem használhatok, ez érzelmi egyensúlyt adott nekem a Sassuolo elleni meccsre."

Megkérdeztek a megjegyzésedről, miszerint Gianluca Mancinit 10 perc után kiállítja Matteo Marcenaro játékvezető?

"Nem hiszem, hogy beszélnem kellene arról, ami tegnap történt [a FIGC ügyészével]. Tiago Pintóval és az ügyvéddel [Antonio] Contéval mentem, és találkoztunk a FIGC ügyészével, Chine-vel. Beszélgettünk, és itt abbahagyom. Nem érzem jól magam, hogy többet mondjak."

A holnapi mérkőzésre Gianlcuca Aureliano, Fabio Maresca és Antonio Rapuano lettek kijelölve. A játékvezetői elvárások szerint az elmúlt években voltak problémáik a Romával. Nyugodt vagy emiatt?

"Úgy gondolom, edzőként nem szabad a mérkőzés előtt a bírókról beszélnünk. Erre a következtetésre magamtól jutottam, és ezt a gondolatot megosztottam az ügyésszel is. A mérkőzés előtt nem szabadna ezt tennünk. Utána lehet, hogy többé-kevésbé elégedettek vagyunk, és többé-kevésbé kritizálunk. De előtte abból kell kiindulnunk, hogy a játékvezetők jó munkát akarnak végezni, és békén kell hagynunk őket, még a meccs előtt."

Ami a jövődet illeti, nem értettem, mi a helyzet a tulajdonosokkal, akik támogatásukról biztosították a harcaidat. Két hónap elteltével újra megkérdezem: ha ma új szerződést ajánlanának neked, aláírnád?

"Ez egy hipotetikus kérdés, mert ez még nem történt meg, és nem szeretek hipotetikus kérdésekre válaszolni. Ha, ha, ha, ha... Nincs olyan, hogy ha.

"Ha az a kérdés, hogy kellemes volt-e ez a támogatás, akkor a válasz természetesen igen. Mert én mindent megadok a Romáért, és még ha hibázom is, ha hibázom, szeretem az elismerést, hogy mindent megteszek a klubért. Természetesen ez örömteli.

"Ami pedig a régi kérdéseket illeti, hogy kapcsolatban álltam-e a tulajdonosokkal, vagy sem, ha minden alkalommal, amikor ez megtörténik, akkor idejövök és elmondom nektek, nem hiszem, hogy a tulajdonosok boldogok lennének. De ma már nem titok, hogy a főnök és két fia itt van. Együtt töltöttük az időt. Beszélgettünk. Jó a kapcsolatunk."

"Ha azt kérdezed, hogy beszéltünk-e a jövőmről a szerződésemmel kapcsolatban, a válaszom az, hogy nem, nem beszéltünk".

Hogy van Pellegrini és Renato Sanches? Elérhetőek a kezdőcsapatba? És mennyire fontos, hogy mindezek a középpályás opciók rendelkezésre álljanak, tekintve, hogy a szezon közepéig mennyi kiélezett meccset kell játszanod?

"Mindenkire szükségünk van. Ahogy már korábban is mondtam, ha a teljes keretünk rendelkezésre áll, sérülések nélkül, és minden játékosunk jó formában van, akkor erős csapatunk van. Ez egy opciókkal rendelkező csapat, amely segít nekem abban, hogy a meccsek során segítsem a csapatot, ha vannak lehetőségeim a kispadon.

"Tény, hogy vannak opcióink a középpályán. Ide tartozik Edoardo Bove is, aki már nem egy gyerek, aki 10-15 percre jön be, mint két évvel ezelőtt és tavaly. Azóta felnőtt. A középpályán még Renato, Lorenzo nélkül és Leo Paredes eltiltásával is vannak opcióink, szóval ez nem katasztrófa, mert mindig tudunk megoldásokat találni.

"Ennek ellenére fontos, hogy minden középpályásunk rendelkezésre álljon. Holnap például Paredes, Renato, Bryan Cristante, Bove, Pellegrini és Houssem Aouar. Hat játékosunk áll rendelkezésre, és ez egy kiváló szám.

"Renato javult az elmúlt héten, de nem dolgozott teljes kapacitással. Még nem egészen teljes intenzitással dolgozik.

"Lorenzónak nagyszerű hete volt, és még egy kis pluszmunkát is végzett."

"Azonban sok fontos mérkőzésünk van még. Januárban van egy kupameccsünk, aztán potenciálisan még egy, ha az elsőt megnyerjük. Minden játékosra szükségünk van, mert nyilvánvalóan voltak nehézségeink hátul, és ezek a következő hetekben is fennállnak majd. Azzal, hogy Evan Ndicka elutazik, még nehezebb lesz."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Fiorentina, Ser