De Rossi: Edzőként teljesen más meccs lesz ez

De Rossi: Edzőként teljesen más meccs lesz ez

De Rossi úgy gondolja, csapata megfelelően felkészült a derbire, és nyugodtan várja a találkozót.

Hogyan állnak a játékosok a derbihez? Mennyire lesz más edzőként?

"Más, teljesen más. Az évek során elég jól megbirkóztam vele. Rájöttem, hogy amellett, hogy milyen helyzetben vagyok, azt hiszem, a korom is előnyt jelent, mert ma elég nyugodtnak érzem magam, annak ellenére, hogy egy ilyen nagyszerű meccs következik."

"A srácok is jól állnak hozzá. Nyugodtak és keményen dolgoznak. Keressük ezt az egyensúlyt. Szeretnénk felpörögni, de nem akarjuk túlzásba vinni, hogy túl korán elpazaroljuk az energiánkat."

Vannak olyan különösen pozitív vagy negatív derbik, amelyek megmaradtak az emlékezetedben játékos korodból?

"Nagyon sok van belőlük. Nagyon sok fantasztikus mérkőzés volt, és voltak olyanok is, amelyek nem sikerültek túl jól. Ha 20 évig játszol egy klubnál, nem tehetsz úgy, mintha csak jó emlékeid lennének."

"Ha visszagondolok az első derbire, amelyen játszottam, ahol becseréltek, és Amantino Mancini lőtte azt a sarkazásos gólt. Annak a meccsnek a végén tényleg azt hittem, hogy én vagyok a legboldogabb ember a világon. Olyan csodálatos érzés volt. Fiatal srác voltam, azt hiszem, 20 éves. Ezeket a dolgokat nem felejted el. Annyi minden történt, hogy egyetlen pillanatot kiválasztani lehetetlen lenne. Annyi derbit játszottam. Az első néhány évben nehéznek találtam. Talán ez volt az egyetlen meccs, ami miatt ideges voltam mindig. Idővel elkezdtem rendesen kezelni őket, akár jól ment, akár nem. De az első három-négy derbin nem igazán játszottam jól."

Könnyebb vagy nehezebb felkészülni, ha ismered a derbit? A fizikai vagy a mentális felkészülés a fontosabb egy ilyen mérkőzésen?

"Minden szempontból fel kell készülni. Úgy kell felkészülni rá, mint egy normális meccsre, tudva, hogy nem lesznek a szokásos körülmények, és nem jár ugyanazzal a stresszel, mint egy Roma-Sassuolo meccs. Ez más. Különösen számunkra, hiszen az utóbbi időben nem volt túl pozitív a mérlege a derbinek. Olvastam néhány számadatot, amire őszintén szólva szurkolóként nem emlékeztem. Nulla gól az elmúlt három-négy derbin."

"Azoknak a srácoknak, akik játszottak azokon a meccseken, van egy kis bosszúvágyuk. Ezt táplálnunk kell, de nem túlságosan. Egy nagyszerű csapat ellen kell felkészülnünk a mérkőzésre. A Lazio nagyszerű, nekünk pedig higgadtnak kell maradnunk, hogy mi is egy csapat legyünk."

A Roma támadói rengeteg lehetőséget alakítottak ki, mióta Te vetted át a csapat irányítását, de az utóbbi meccseken csak egy gólt sikerült szerezni. Ez Paulo Dybala hiányának tudható be, vagy ez csak véletlen egybeesés?

"Az elmúlt három mérkőzésen két gólt szereztünk. Három meccsel ezelőtt Firenzében két gólt lőttünk."

A Brightonnal együtt, tehát ez már három meccs összességében.

"Ja, így oké. Úgy gondolom, hogy még a Lecce ellen is, ami az egyik legrosszabb meccsünk volt, három-négy gólszerzési lehetőséget alakítottunk ki. Ezek között volt néhány igazán jó lehetőség és néhány, ami jobban is elsülhetett volna. Ettől eltekintve négy-öt potenciális helyzetet nem sikerült gólszerzési lehetőséggé alakítanunk. Aztán azt sem szabad elfelejteni, hogy a Lecce maga is kialakított lehetőségeket."

"Ilyen dolgok megtörténhetnek a mérkőzéseken. Ugyanez igaz a Sassuolo meccsre is - annak ellenére, hogy nem a legjobb formánkat hoztuk - sok gólt lőhettünk volna. Nem hiszem, hogy támadásban gondjaink lennének. Mindenki jól van, kivéve Azmount."

"A meccseken nem csak a támadók - vagy más posztokon lévő játékosok - azok, akik gólokat szereznek. A gólok a csapatjáték következményei. Azokon a meccseken, amelyeken jól játszottunk és amelyeket megnyertünk, csapatként támadtunk, és ezt a megközelítést folytatjuk."

"Ami Tammy Abrahamot illeti, majd meglátjuk, hogyan alakul az edzés, és mit mondanak a vele dolgozó orvosi stáb tagjai, mit javasolnak. Aztán kiderül, hogy szüksége van-e még néhány nap edzésre a csapattal, vagy zöld utat adnak a játékára. Amennyire látjuk, jól van, mindent csinál, amit a többi játékos is. Az ilyen hosszú távú sérüléseknél azonban vannak határidők, amelyeket be kell tartani. Néha ezeket szigorúan be kell tartani, míg más esetekben a határidők lerövidíthetők, de csak akkor, ha pozitív fejleményeket látunk. Majd meglátjuk, hogy hol tartunk Tammyvel."

Mindig is azt mondtad, hogy közel állsz a tulajdonosokhoz, a vezérigazgatóhoz és az elnökhöz. A nemzetközi szünet alatt volt bármilyen megbeszélés a jövőddel kapcsolatban?

"Elmondták a gondolataikat. Voltak megbeszéléseink a Roma jövőjéről rövidtávon, a szezon hátralévő részére előretekintve. De értem, mire akarsz kilyukadni a kérdéseddel..."

"A nemzetközi szünet arra szolgált, hogy megbeszéljük a számunkra legfontosabb jövőbeli döntést - hogy mi lesz két hónap múlva."

Milyen Laziora számítasz? Mattia Zaccagni hiánya és az, hogy Felipe Anderson hol játszik, befolyásolhatja a választásodat?

"Biztos, hogy Zaccagni nem fog játszani? Nem tudok róla."

Igen, ő biztosan nem játszik.

"Igen. Nem spekulálhatunk ezzel kapcsolatban, mert nincs teljes bizonyosságunk arról, hogy ki fitt és ki nem. Ezek azok a fajta meccsek, ahol vigyorogva viseled a fájdalmat, szóval talán ő is összeszedi magát és mindenképpen szerepelni fog."

"Nem találgatunk a Lazióval kapcsolatban, ehelyett magunkra koncentrálunk. Azt tudjuk, hogy egy olyan csapattal állunk szemben, amelynek edzője még csak két meccs óta van a klubnál. Megvan a saját filozófiája, amit szerintem megpróbál átadni a játékosainak. A két csapat, amelyet eddig pályára küldött, erős volt, és ennek a két felállásnak a keverékével találkozhatunk."

"A látottak alapján készítjük fel a taktikánkat, és az alapján, amit szerintem ő fog csinálni. Nem tudunk pontos ítéletet mondani a felállásukról, mivel még nagyon kevés a kiindulási alap."

"Annyi minden van, amit a felkészülésünk során figyelembe veszünk. Néha az ellenfél felállása alapján választasz egyik vagy másik játékost. Például, ha egy nagydarab srácot választanak előre, akkor következésképpen a legmagasabb védőt veted be, aki a csapatodban van, hogy elbánj vele. Az is előfordulhat, hogy egy kevésbé védekező szellemű játékost választanak az egyik posztra, és ennek következtében a pálya azon területét veszed célba, vagy fordítva."

"De nem fogunk változtatni magunkon. Soha nem tettünk ilyet, bár ha nagyon különleges játékosok ellen lépünk pályára, akkor ennek megfelelően módosítunk. Hasonlóan fogunk hozzáállni a mérkőzéshez, mint a legutóbbiakhoz."

Milyen típusú edző Tudor?

"Mindketten az előző edzőket váltottuk, és nem volt sok időnk dolgozni, neki nyilván kevesebb, mint nekem."

"Nagyon tisztelem Igort, szerintem jó edző, nagyon konkrét elképzeléssel. Ő egy olyan edzői csoportból származik, amelynek talán Gasperini az alapítója. Szerintem intelligens edző, mert tudja, hogy nem lehet minden játékossal és csapattal olyan típusú futballt tervezni, mint Veronában. Talán alkalmazkodni fog ahhoz a csapathoz, amit talált."

A mérkőzéshez való hozzáállás: Firenzében, a Sassuolóval, de Leccében is három unalmas, és gyenge első félidőt láttunk, saját bevallásod szerint.

"Beszéltünk ezekről a dolgokról, de úgy gondolom, hogy vannak taktikai helyzetek, amikkel foglalkozni kell ezeken a meccseken. Az elején mindig azt mondtad, hogy a második félidőben visszaestünk. Talán túlságosan is a második félidőre koncentráltunk, és akkor az elsőben gyengébbek voltunk (nevet)."

"Viccet félretéve, bizonyos dolgokkal foglalkozni kell. Azt hiszem, a Fiorentina utáni elemzésem is öncélú volt, amikor azt mondtam, hogy "igen, hibáztunk, három védővel játszottunk", aztán láttuk, hogy Leccében négy védővel küszködtünk. Szerintem ez egy olyan helyzet, amit meccsről meccsre kell kezelni. Tudom, hogy milyen problémáink voltak bizonyos meccseken, de azt is gondolom, hogy a Serie A-ról beszélünk, és a Serie A-ban - tudva, hogy honnan indultunk, tudva, hogy milyen helyzetben voltunk két hónappal ezelőtt - esélytelen volt könnyű meccsel találkozni Leccében, Firenzében és Torinóban."

Lehet, hogy az Inter meg tudja csinálni, de nekünk ez nem ennyire egyélrtelmű. Szerintem teljesen normális, hogy Firenzében egy félidőn keresztül küzdeni kell: láttuk, milyen nehéz dolga volt az Atalantának a kupában minap, pedig az Atalanta jó csapat."

"Helyes, hogy azon gondolkodunk, mit csinálunk rosszul, miben tudunk javulni, de ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk, az ellenfeleket is elemeznünk kell: számotokra a Lecce talán jelentéktelen csapatnak tűnik, de nehéz odamenni és játszani, a játékosai jellemzői, a meccsre való felkészülésük, a hazai pályán szerzett pontok jelentősége és az objektív környezeti nehézségek miatt is: erős volt a szél, nagyon kemény volt a pálya. Ezek olyan apró tényezők, amelyek együttesen küzdelmet eredményezhetnek. Aztán véleményem szerint néhány kontratámadástól eltekintve, amit mi kaptunk, az első félidőben szenvedtünk, de a másodikban már újra egy másik csapat voltunk."

 

Holnap derbi, de ott van a Milan-Roma is, szükség van rotálásra?

"Az első két hónapban, ami ugyanolyan fontos volt, mint a következő, nem rotáltam különösebben, leszámítva a sérülésből visszatérőket. Ebben az első fázisban tehát a menedzselés abból állhat, hogy különös figyelmet fordítok azokra, akik éppen mostanában szenvedtek hosszabb-rövidebb ideig tartó sérülést."

"Dybalát eléggé kihasználtam, 90 és 110 percet játszott pár nap alatt. Nyilvánvaló, hogy a játékosok menedzselése a meccs előtt történik: úgy kell edzeni őket, hogy a meccs alatt fájdalomérzet nélkül tudjanak játszani. Ugyanez a helyzet Spinazzolával is."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Lazio, Serie A