De Rossi: 90 percen keresztül mutattuk a derbi szellemét

De Rossi: 90 percen keresztül mutattuk a derbi szellemét

De Rossi úgy véli, csapata átérezte miről szól egy derbi, és ehhez tartotta magát az egész mérkőzés alatt.

Játékosként vagy edzőként jobb megnyerni a derbit?

"Mindig nagyszerű érzés. Edzőként talán egy kicsit más, mert tudod, hogy mindig az edzőt hibáztatják, ha elveszíted. Régen volt már, hogy a Roma utoljára nyert derbit, és éreztük a nyomást és a hatalmas elvárásokat, amikor erre a meccsre érkeztünk - olyanokat, amelyekre a régi szép időkből emlékszem, amikor talán még nagyobb célokért játszottunk."

"Nagyon boldog vagyok. Azt hiszem, még nagyobb a feszültség a mérkőzés alatt, amikor te vagy az edző. Amikor én játszottam, rohangáltam, és mindenbe belefeledkeztem, ami körülöttem történt. Edzőként nem tudsz mozogni. Az utolsó néhány perc nagyon kemény volt. Megkérdeztem a negyedik játékvezetőt, hogy elromlott-e az eredményjelző, mert úgy éreztem, mintha megállt volna az idő - a 77. percben ragadtunk! Minden jól alakult azonban, és nagyon-nagyon boldog vagyok."

Most már nyíltan beszélhetünk a hihetetlen érzelmekről, amelyeket éreztél. A csapat ismét kiment a kanyarhoz, hogy együtt ünnepeljen velük.

"Már bementem, amikor újra elindultak. Amikor megnyersz egy derbit, kimész a kanyarhoz, eljössz, majd újra visszamész. Nem mentem volna ki a kanyarhoz, de gyakorlatilag fizikailag kényszerítettek. Nem volt beleszólásom a dologba!"

"Azonban úgy gondolom, hogy ez az ő pillanatuk, és ki kell élvezniük a szurkolókkal együtt, akik mindig is mögöttünk álltak - legalábbis amióta én itt vagyok. Mindig. Folyamatosan. Nekem is élveznem kellett a szurkolók szeretetét, ami sosem kis dolog."

Ma mindenki hihetetlen lelkesedést és akaratot mutatott, akár egy plusz méterért is - például minden második labdánál, ami a Lecce ellen egy kicsit hiányzott.

"Igen, ez egy kicsit hiányzott a Lecce ellen. Ha ilyen teljesítményt nyújtasz, az azt jelenti, hogy még sokat kell dolgoznom a csapat mentális fejlesztésén."

"A meccs alatt, amikor ezeket a dolgokat láttam [a DAZN képeket mutat a Roma labdabirtoklásáról], dühös lettem, mert nem tudtam a játékosokba azt a harcosságot csepegtetni, amit a múlt hétfői meccsen kellett volna, hiszen az is egy nagyon fontos meccs volt."

"Mindig így kell játszanunk. A félidőben azt mondtam nekik, hogy a következő 45 percben ki kell mennünk és meg kell ragadnunk a derbit. Ezt a hozzáállást soha nem szabad elengedni. Az első félidőben nagyon jól játszottunk, de most 90 percen keresztül megvolt a megfelelő hozzáállás. Mindannyian fantasztikusak voltak, és megmutatták a derbi szellemét. De ahogy én látom a futballt, a Lecce ellen sem lehet más a szellemiségünk."

Tammy Abrahamot pont egy derbin vetetted be újra hosszú kihagyást követően.

"Két nagyon gyors futóra volt szükségem elöl, akik teljes erőbedobással futnak, és a középmezőnybe is vissza tudnak jönni. Bárki, aki a derbin pályára lép, mindig fel van tüzelve. Tammy kilenc kemény hónapos kihagyás után egy derbin tért vissza. Már az első napon azt mondta nekem: 'Alig várom', majd ugyanezt mondta a második napon is. Tudtam, hogy mindenáron újra játszani akar, ezért azt gondoltam: "Dobjuk be, és engedjük el a pórázt". Azonnal elkezdett szaladgálni, és mindenki sarkában ott volt. Fantasztikus volt. Nyilvánvalóan még csak két hete edz velünk, úgyhogy időbe telik, mire meglátjuk az igazi Tammyt."

Talán itt az ideje, hogy te is részesülj a dicsőségből. Nyugalmat, ötleteket és különböző tulajdonságokat oltottál ebbe a csapatba. Mi az, amiért elismerést adsz magadnak?

"Tudod, hogy milyen vagyok. Utálom azokat az embereket, akik alázatot színlelnek, és mindig másokat dicsérnek, mert ők azok, akik azt hiszik, hogy jobbak mindenkinél."

"Ez a lehetőség az ölembe hullott. Amikor elfogadtam, néhányan azt mondták, hogy bátor vagyok. De a Románál dolgozni hatalmas lehetőség, félretéve minden érzelmi terhet, amit érzek, a szeretetet, amit a klub, a család iránt érzek. Nagyszerű játékosokat edzek, és néha képesek elfedni néhány hibát, amit a tapasztalatlanságom miatt esetleg elkövetek."

"Megérdemlek némi elismerést, mert nagyon komolyan vesszük az edzői munkánkat, és sok mindent jól csinálunk. Próbáltam javítani azon, amin úgy gondoltam, hogy lehetne javítani. És még mindig van mit javítanunk."

"Amikor megérkezel, összeállítasz egy ellenőrző listát, és azt mondod: oké, van tartásuk, és jól tudnak védekezni. Úgy döntöttem, hogy arra koncentrálok, amiről úgy gondoltam, hogy potenciálisan egy kicsit jobban is tudnának csinálni. És nem azért, mert rosszul csinálták, hanem azért, mert minden edző mást akar."

"Ezen a 11 mérkőzésen jó eredményeket értünk el. Sajnos volt néhány nem túl jó meccs is, mint például a legutóbbi, úgyhogy van még tennivalónk. Az ellenőrző lista sosem ér véget. Minden héten összeállítasz egyet, és meglátod, mi hiányzik."

Úgy gondolod, hogy mostanra elérted azt a szintet, amikor már csak a pályán végzett munkád alapján ítélnek meg?

"Igen, azt hiszem. A Serie B-ben edzősködtem, bár nem sokáig, és minden interjú azzal kezdődött, hogy "világbajnok". Az emberek csak az egykori futballistát látták, és talán az általam elért eredmények nem sok okot adtak arra, hogy másról beszéljenek."

"Itt egy nagyszerű csapathoz kerültem, akik híressé tesznek - ezt néha mondom is nekik -, és nem fáradok el. Nem akarom most abbahagyni. Annyi munka van még hátra."

"Láttam a kritikát a Lecce meccs után, így tudom, hogy nem csináltunk semmit. Ha legközelebb hibázunk, annak következményei lesznek, és engem sem kímélnek meg a kritikáktól. De bizonyos értelemben örülök ennek. Nem akarom, hogy elkényeztessenek, mert itt töltöttem a pályafutásomat. Azt akarom, hogy igazi edzőként kezeljenek."

A leendő kapitánytól a leendő edzőig...

"Azt hiszem, most már mondhatjuk, hogy 'jelenlegi edző', mert soha nem éreztem magam ennél jelenvalóbbnak, különösen a ma este után. Kiestem a Roma körforgásából. Szurkolóként néha-néha bejártam a stadionba, de nem voltam benne semmiben. Nem adtam interjúkat. Nem mentem el rendezvényekre. Kívül voltam, de továbbra is szurkoltam azoknak a játékosoknak, akiket ismertem, és a barátaimmal együtt jöttem a stadionba, hogy szurkoljak a csapatnak. Egy alkalommal álarcban."

"Kicsit furcsa volt visszatérni, de minden vasárnap újra és újra hatalmas adrenalin- és érzelmi löket. Az egyik dolog, amin elgondolkodtam, az az volt, hogy hogyan fogom érezni magam a derbin. Elég nyugodt voltam, mint kiderült, bár a végén az érzelmek olyan tetőfokára hágtak, amit soha nem fogok elfelejteni."

"Nem gondolok a jövőre, csak a jelenre, mert néha csak meg kell állni, le kell huppanni a kanapéra egy sörrel és egy kis chips-szel, és élvezni az egészet."

Akkor ma este, a Milan elleni meccs előtt megteszed ezt?

"Igen. A stábom nem engedi, hogy megnézzem azokat a csapatokat, amelyekkel legközelebb játszunk. Van ez a megállapodásunk, és eddig működött. De ismerem a Milant. Több százszor láttuk őket. A felkészülést ma este kezdjük el a meccs elemzésével. De egy lazább, könnyedebb módon".

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Lazio, Ser