Conti: A Liverpool elleni meccs kiemelkedő esemény lesz

Conti: A Liverpool elleni meccs kiemelkedő esemény lesz

A Roma legendája szerint az augusztus elsején megrendezendő Liverpool-Roma meccs kiemelkedő esemény lesz.

A hírt, miszerint a két csapat újra összecsap Amerikában, szerdán jelentették be és a 82-es világbajnok Conti szerint a mérkőzés remek teszt lesz mindkét fél számára a 2016-17-es szezon előtt.

"Kiemelkedő esemény lesz, efelől semmi kétség nincs."- jegyezte meg Conti.

"Ami a jelenlegi formát illeti, a Liverpool fantasztikusan teljesített az Európa Ligában, de végül a döntő csalódást hozott nekik, míg a Roma a szezon második felében fantasztikus sorozatot produkálva feljött a harmadik helyre a bajnokságban."

"Nem akarom a régi emlékeket feleleveníteni, de a Liverpool említésére eszembe jut a tizenegyesekkel elveszített BEK döntő."

"Nem kérdés, hogy ez a két csapat szórakoztató látványt fog nyújtani az izgatott szurkolóknak augusztus elsején."

A Roma eddig kétszer játszott Amerikában a Liverpool ellen Bostonban a Fenway Park-ban és mindkétszer a Roma nyert. Képes lesz a Roma megnyerni a harmadikat is?

"Amikor az előszezonban játszol meccset, akkor nagyon sok szempontot figyelembe venni és azt sem szabad elfelejteni, hogy néhány játékos ott lesz az Eb-n, így ők nem lesznek ott ezen a turnén. Ráadásul nekünk az lesz a feladatunk, hogy ebben az időszakban kialakítsuk a jövő évi csapatunkat."

Számít valamit a játékosoknak egy ilyen meccsen a győzelem, vagy ez nem több, mint egy bemutató meccs a szurkolók számára?

"Ezeket a meccseket is komolyan kell venni és nem igaz, hogy semmit nem jelentenek. Ahogy mondtam, egy nagyon fontos szezon előkészületeiben leszünk és ne feledjük, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjében is részt kell vennünk. Senki nem szeret kikapni és ezek a meccsek is fontosak, mert le lehet vonni helyes következtetéseket a jövőt illetően."

Mindkét csapat a szezon felénél váltott edzőt, van-e valami hasonlóság Klopp és Spalletti munkája között?

"Ne felejtsük el, amit Klopp elért a Dortmunddal. Olyan csapatot épített, amelyik nagyon sokat fut és kisegíti egymást. Ennek a részeit lehet már látni a Liverpoolnál is. Spalletti hasonlót ért el a Románál."

"Eredményes csak úgy lehetsz, ha az egész csapat egy irányba mozog és fizikálisan kiváló állapotban van. Mindkét csapat a saját edzője filozófiáját fejezi ki és ennek nagyon jó példája az, amit a csatárok csinálnak akkor, amikor az ellenfél birtokolja a labdát. Meggyőződésem, hogy Spalletti és Klopp is remek dolgokat fognak még véghezvinni."

St. Louisban hatalmas olasz közösség él, akik várhatóan ott akarnak majd lenni a meccsen.

"Efelől nincs kétségem és remélem, hogy minket fognak bíztatni a stadionban."

A futball sosem volt nagyon népszerű Amerikában. Mit gondol, miért tart ilyen sokáig, hogy a sport igazán megvesse a lábát az Államokban?

"Való igaz, hogy a foci nem annyira népszerű, de már egyre jobban elismert és egyre nagyobb. Olyan jó játékosok játszanak már itt, mint Andrea Pirlo és Sebastian Giovinco, ami szintén azt mutatja, hogy jelentős az érdeklődés a sport iránt. Aztán látni kell azt is, hogy milyen komoly munkát végeznek az utánpótlásnál."

Látva, hogy Amerika milyen nagy ország és hogy mennyi gyerek focizik, csak idő kérdése, hogy megjelenjenek az amerikai világsztárok. Ez az oka annak, hogy a Roma időt és pénzt fektet a Roma USA Football Academy létrehozásába több klunbál is?

"Természetesen, az amerikai akadémiák szeretnék megtanítani a gyerekeknek a Roma futballstílusát és munkakultúráját, ami egy ilyen nagy országban elbűvölő projekt, aminek biztosan meglesz a gyümölcse."

Elképzelhető, hogy egy napon ezek közül az egyik srác a Romában fog játszani?

"Gondoljunk csak Michael Bradleyre, aki Olaszországba jött játszani, majd megvette a Roma. Az amerikai srácoknak minőségi munkát kell végezniük az akadémiákon, hogy minden alapvető területen fejlődjön a technikájuk. Ahogy mondtam, az amerikaiak nagyon meg akarják tanulni a játékot és ezért járják a világot, hogy megszerezzék a szükséges tudást. Szerintem hamarosan megjelennek majd az olasz bajnokságban is és lesz köztük nagyon jó játékos."

Aktív pályafutása során három alkalommal turnézott az USA-ban a Romával, mire emlékszik ezekből az élményekből?

"Nagyon szép emlékeim vannak az 1980-ban játszott New York Cosmos elleni meccsről, amikor Franz Beckenbauer és Johan Neeskens ott játszott. Pelé megjelent a díjátadó ünnepségen és én készítettem vele egy közös fotót, amit mai napig féltve őrzök."

"Már akkor is érdeklődtek az emberek a futball iránt, persze még nagyon az elején voltunk. Olyan pályákon kellett játszanunk, amit más sportnak szántak és sokszor duplán voltak a vonalak. Francesco Rocca egyszer össze is zavarodott és rossz irányba kezdett el futni. Nagyon vicces eset volt."

"Kipróbáltam kicsit a baseballt is, hiszen gyerekként sokszor játszottam. Az amerikaiakat lenyűgöztem, de én akkor már évekkel korábban a futballt választottam."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Liverpool, Conti